Maskepåbud utendørs: Det ulmer i befolkningen

text

Gjeninføringen  av bruk av masken utendørs av regjeringen til Pedro Sánchez forårsaker en tsunami av uro. Så mye at, etter å ha kjent med tiltaket, har noen innbyggere begynt å organisere seg for å protestere mot dekretet som Ministerrådet vil godkjenne denne torsdagen.

Noen demonstrasjoner, for tiden planlagt foran Cortes og på Balearene, får støtte fra det politiske partiet VOX. Talspersonen for partiet i det spanske parlamentet, Iván Espinosa de los Monteros , har gitt ut forskjellig informasjon angående Sánchez sin kunngjøring med en klar beskjed: «Esquilache». Til opprør!   Plikten til å bære masken på gaten, til tross for at ekspertene som regjeringen stadig appellerer til,  ikke anser det som nødvendig, har vært det eneste håndgripelige tiltaket som har blitt vedtatt på den 25. konferansen for autonome presidenter som har blitt holdt denne onsdagen i Senatet. Flere regionpresidenter hadde bedt om det, og før møtet hadde Sánchez allerede bestemt seg for at han skulle akseptere denne forespørselen.  

Likeledes har Sánchez  foreslått  intensivering og akselerering av vaksinasjonsprosessen  og har lagt følgende mål på bordet: At 80 % av befolkningen mellom 60 og 69 år blir vaksinert med den tredje dosen før årets slutt; at 80 % mellom 50 og 59 år er i uken 24. januar og at 80 % mellom 40 og 49 år har boosterdosen den første uken i mars. I tillegg har  70 % av barn mellom 5 og 11 år den første pediatriske dosen i uken 7. februar og 70 % har den andre pediatriske dosen i uken 19. april.

Spania, Tyskland, Frankrike og Italia så gatene deres oversvømmet av tusenvis av mennesker mot helsepass og obligatorisk vaksinasjon. Med unnskyldningen om «den raske spredningen av Omicron-varianten»,  innførte flere land på det europeiske kontinentet restriktive tiltak, noe som har skapt misnøye blant befolkningen og protester i storbyene. I byer som Barcelona, ​​​​Bilbao eller San Sebastián, i Spania, demonstrerte hundrevis av mennesker mot helsepass som er nødvendige for å komme inn på barer, restauranter og treningssentre. «Jeg er her fordi jeg er imot å bli injisert med et stoff som jeg ikke vet hva er. Vi kjenner ikke bivirkningene på kort, mellomlang og lang sikt, og mange mennesker dør av denne vaksinen og media forklarer det ikke, sa akademiker Carme Rovira under marsjen i Barcelona. Menighetene har fordømt at Covid-passet «skjuler svikt i inokulasjonene», «er grunnlovsstridig og bryter en rekke lover og internasjonale traktater» og «fortsetter å skade turistnæringen, hotell og restaurant, kulturen, frilansere og små bedrifter.»

I Paris i Frankrike gikk også tusenvis ut i gatene for å protestere mot helsepasset, som trer i kraft i januar. Dette må presenteres for å komme inn på offentlige steder og er en statlig strategi for å overtale flere til å vaksinere seg mot Covid-19. Olivier Véran, Frankrikes helseminister, sa i et kontroversielt mulig trekk at regjeringen vil be parlamentet vurdere å gjøre vaksinen obligatorisk for tog- og flyreiser. «I dag har vi et «helsepass», men i morgen? Et sosialt pass for å reise? Jeg nekter å leve i denne typen verden, sa Philippe Olivera, en demonstrant og en tjenestemann fra Landbruksdepartementet. Statsminister Jean Castex kunngjorde fredag ​​at helsepasset vil bli et «vaksinasjonspass» tidlig i 2022 som vil være nødvendig for å komme inn på restauranter, kultur- og fritidsrom. Olivier Véran kunngjorde også 18. desember at den tredje dosen av Covid-19-vaksinen vil være et obligatorisk krav for brannmenn og omsorgspersoner fra slutten av januar 2022. På samme måte vil landet redusere perioden fra 5 til 4 måneder mellom den andre og tredje doser. På den annen side, fra neste onsdag, 22. desember, begynner Frankrike vaksinasjon for barn mellom 5 og 11 år, en annen politikk som genererer protester.

Hundrevis av mennesker samlet seg også i Torino, Italia, for å protestere mot utvidelsen av unntakstilstanden til 31. mars 2022, som tvinger alle besøkende fra EU-land til å presentere en negativ test for viruset for å komme inn i landet. Protestene var også mot det såkalte «Green Pass», et digitalt eller papirsertifikat som viser om noen har fått minst én dose av Covid-19-vaksinen. I flere tyske byer har antivaksinedemonstrasjoner mot myndighetenes forskrifter for å kontrollere spredningen av viruset intensivert. I Frankfurt ble flere personer arrestert for sammenstøt med politiet. Forrige uke vedtok parlamentet ny lovgivning som krever at arbeidere på sykehus, legekontorer og sykehjem skal være fullvaksinerte fra og med mars.

Tusenvis av demonstranter marsjerte gjennom Londons gater sist lørdag for å protestere mot helsepasset som den britiske regjeringen har til hensikt å innføre. En del av mobiliseringen endte på Parliament Square, hvor det var opptøyer og sammenstøt mellom noen deltakere i marsjen og politiet.  Demonstrantene marsjerte med plakater og klare slagord, mot det de kalte «helsediktatur» og forsøk på å begrense menneskerettighetene.   Nederland, et annet land som har opplevd sterke protester, vil gå inn i «lockdown» i løpet av julen for å «prøve å stoppe fremskrittet av omicron-varianten av koronaviruset,» kunngjorde statsminister Mark Rutte. Ikke mer enn to personer kan tas imot hjemme; det blir fire på julaften, jul, 26. desember og nyttårsaften.

Titusenvis av demonstranter samlet seg i Wien på lørdag for å protestere mot tiltak som regjeringen iverksatte for å dempe spredningen av COVID-19, som inkluderer obligatorisk vaksinasjon mot viruset fra februar. Politiet rapporterte om 38 demonstrasjoner rundt om i byen, hvorav de fleste ikke var tillatt. De la til at demonstrasjonene begynte som uavhengige grupper, men deretter ble til marsjer, der folk brøt gjennom sikkerhetsstyrkenes barrierer. Lokale medier rapporterte at demonstrantene kom til Wien som helgekjøpere, men de samlet seg til slutt og begynte å demonstrere forskjellige steder i byen, i motsetning til de siste ukene.

I USA har Teslas administrerende direktør Elon Musk  gått ut mot COVID-19- vaksinemandater og sa at han mener at slike retningslinjer ikke bør settes på plass i USA. I et intervju med  magasinet Time , som mandag kåret Musk Time til Årets 2021-person, bekreftet milliardæren at han selv er vaksinert. Musk sa  at han var imot strenge obligatoriske covid-19-vaksinepolitikker, spesielt når de lar ansatte velge mellom å få sprøytene eller å miste jobben. «Men på samme måte er jeg mot å tvinge folk til å bli vaksinert,» sa Musk. «Du vet, jeg tror dette ikke er noe vi burde gjøre i Amerika. Jeg tror vi bør oppmuntre folk til å bli vaksinert, men ikke tvinge dem til å bli vaksinert, eller for eksempel at de skal vaksineres eller få sparken.» Musks kommentarer kommer på et tidspunkt da vaksinemandater blir utfordret i rettssystemet  over hele USA på både statlig og føderalt nivå.

I begynnelsen av november utstedte president Biden nye regler,  håndhevet av Occupational Safety and Health Administration, angående COVID-19-vaksinasjoner og testing for arbeidsgivere. Reglene skal etter planen tre i kraft 4. januar og tilsier at arbeidsgivere med 100 eller flere ansatte sørger for at hver av deres arbeidere er fullt vaksinert eller at de tester for covid-19 på minst en ukentlig basis. Alle uvaksinerte arbeidere skal også bruke ansiktsmaske på arbeidsplassen. Helsepersonell som jobber ved fasiliteter som deltar i Medicare og Medicaid, inkludert sykehus og langtidspleieinstitusjoner, må også være fullt vaksinert, noe som er satt til å påvirke mer enn 17 millioner arbeidere. Som svar har flere søksmål hopet seg opp mot administrasjonen på grunn av det noen har kalt «regjeringens overgrep.»

I følge Centers for Disease Control and Prevention ( CDC) er 72,1 prosent av voksne i USA fullstendig vaksinert, eller i underkant av 61 prosent av den totale befolkningen, mens 72,2 prosent av den totale befolkningen har fått minst ett skudd. I mellomtiden har noen helsemyndigheter oppfordret publikum til å doble sikkerhetstiltakene, inkludert vaksinering, i lys av fremveksten av den siste Omicron-varianten. Tidligere denne måneden sa generalkirurg Dr. Vivek Murthy at selv om amerikanere ikke burde få panikk over den nye varianten av koronaviruset, bør de fortsette å bruke masker, opprettholde sosial distansering og vaksinere seg. «Jeg tror det er en grunn for oss til ikke nødvendigvis å få panikk, men å være mer årvåkne og erkjenne at forholdsreglene som vi har snakket om det siste året eller så er desto viktigere nå enn noen gang,» sa Murthy til «Fox». Nyheter søndag.»

Så langt skal bare én person i hele verden ha dødd etter å ha fått Omicron-varianten. Det er fortsatt uklart om den avdøde personen – som døde i Storbritannia – hadde noen underliggende helseproblemer. Føderale helsemyndigheter og myndigheter i andre land har signalisert at tidlige data tyder på at Omicron er en mildere variant enn Delta-stammen. Dr. Rochelle Walensky, direktør for Centers for Disease Control and Prevention, fortalte  Associated Press forrige uke at Omicron er «mild» og at de fleste symptomene inkluderer hoste, overbelastning og tretthet.

Relaterte artikler