Brannen på Gran Canaria under foreløpig kontroll

Skogbrannen som brøt ut på Gran Canaria lørdag er under foreløpig kontroll, men ikke slukket, ifølge regionlederen på Spanias Kanariøyer, Ángel Víctor Torres.

Over 1000  innbyggere er blitt evakuert og ført til krisesentre og kommunesentre mens brannmenn kjemper mot ilden. «Du kunne se flammene komme litt etter litt,» sa en av lokalbefolkningen som ble evakuert. Ifølge en annen beboer beordret Guardia Civil  folk om å forlate hjemmene sine klokka 4 natt til søndag, og «vekket eldre mennesker, noen med alvorlige mobilitetsproblemer, og ba dem  gå.» Selv om det er opprettet en kontrollinje rundt brannen, spår Aemet, det nasjonale værsenteret,  vind opptil 70 km/t mandag kveld. Rundt 230 brannmenn vil forbli stasjonert i området for å prøve å forhindre at flammene hopper over sperrene og sprer seg ytterligere.

Brannen brøt ut rundt klokka 12 lørdag i Artenara, en landsby med 1000 innbyggere som ligger på den nordvestlige delen av øya. Ytterligere to kommuner, Tejeda (1 921 innbyggere) og Gáldar (24 000) har også blitt rammet av flammene. Totalt 1 000 hektar land er brent, ifølge de siste rapportene. En 55 år gammel mann som hadde jobbet i området med sveisemaskin, har blitt arrestert av Guardia Civil, som mistenker at han ved et uhell har startet brannen på en eiendom nær Cruce de las Peñas.

José Ángel, som eier en gård 200 meter fra Cruce de las Peñas, ble evakuert til kommunen Acusa Seca, der «røyken gjorde det vanskelig å puste.» Han beskrev brannen som en «katastrofe».  Beredskapsarbeidere frykter nå at vinden kan skyve flammene mot Aldea de San Nicolás og La Degollada de Tejeda, selv om det ikke er bestemt nye evakueringer foreløpig. Mannskaper jobber innenfor en 23 kilometer omkrets, graver grøfter og bruker vann for å lage kontrolllinjer som skal holde brannen innenfor de etablerte grensene. Ti helikoptre og et fly blir brukt i slukningsarbeidet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler