BBC-reporter døde etter AstraZeneca-vaksinen

concrete grave in close-up photo

 En prisvinnende BBC-radioprogramleder døde i forrige uke etter å ha fått blodpropp etter vaksinasjon med AstraZeneca COVID-19-vaksinen.

Lisa Shaw, som jobbet for BBC Newcastle, utviklet «alvorlig» hodepine en uke etter å ha mottatt AstraZeneca virusvaksine, og ble alvorlig syk noen dager senere, kunngjorde  familien hennes torsdag i en uttalelse. Den 44 år gamle moren   ble behandlet på intensivbehandling for blodpropp og blødning, men døde 21. mai på Royal Victoria Infirmary, Newcastle.  «Vi er knust, og det er et Lisa-formet hull i livene våre som aldri kan fylles,» sa familien hennes. «Vi vil alltid elske og savne henne.»

Shaw jobbet tidligere i kommersiell radio og vant en Sony Gold Award i 2012 for frokostshowet hun var vert for på Real Radio sammen med programleder Gary Philipson. Dødsårsaken hennes er fremdeles under etterforskning, men en  en midlertidig dødsattest   viser en «komplikasjon av AstraZeneca COVID-19-virusvaksinasjon» som en vurdering.

Storbritannias legemiddelregulator, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), sier i en kommentar:  «Vi er lei oss over å høre om døden til Lisa Shaw og våre tanker er til familien hennes. Som med enhver alvorlig mistenkt bivirkning, blir rapporter med dødelig utfall evaluert fullstendig av MHRA, inkludert en vurdering av post mortem-detaljer hvis tilgjengelig. Vår detaljerte og grundige gjennomgang av rapporter om blodpropp som forekommer sammen med trombocytopeni pågår.»

I følge MHRAs siste rapport om vaksinebivirkninger, til of med 19. mai, er  58 mennesker døde i Storbritannia etter å ha fått blodpropp etter AstraZeneca-vaksinen. MHRA rapporterte 332 tilfeller av blodproppshendelser med samtidig lavt antall blodplater etter vaksinen. Disse hendelsene skjedde hos 180 kvinner og 151 menn i alderen 18 til 93 år. Det har blitt undersøkt AstraZeneca-vaksinen om blodpropp, med høyere forekomst hos yngre mennesker. For å forhindre tilfeller av blodpropp, tilbys personer under 40 i Storbritannia et alternativ til AstraZeneca-vaksinen. Men den britiske regjeringen har gjentatte ganger understreket at fordelene med AstraZeneca-vaksinen fortsetter å oppveie risikoen for folk flest. Ifølge MHRA-estimater hadde 24,2 millioner mennesker i Storbritannia mottatt den første dosen av AstraZeneca-vaksinen innen 19. mai, og 10,7 millioner hadde fått sine andre doser.

Tilfeller av hjertebetennelse hos personer som mottok en COVID-19-vaksine er registrert i amerikanske stater over hele landet, sier helsepersonell. Rhode Island, Utah og Wyoming har begge sett saker mens Illinois og Arizona har sett to hver. Idaho har registrert tre, og Texas er kjent med ti saker. Connecticut rapporterte tidligere 18 tilfeller av myokarditt etter vaksinasjon . Det har også vært tilfeller i Oregon og staten Washington.  CDC  kunngjorde nylig  at de undersøker tilfeller av hjertebetennelse, eller myokarditt, som har dukket opp hos mennesker som mottok en COVID-19-vaksine.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler