Tallet fortsetter å synke

orange arrow signage

Opphevelsen av restriksjoner har ikke ført til en eksplosjon av nye tilfeller, slik epidemiologer hadde fryktet. Men forbedringen i dataene stabiliserer seg etter en måned med en klar nedadgående trend.

 I følge denne ukens rapport fra det sentrale helsedepartementet, ligger det 14 dagers kumulative antallet koronavirustilfeller per 100.000 innbyggere nå på  128,12 . Men i noen regioner faller ikke tallet lenger, og i andre begynner det sakte å stige igjen. Sirkulasjonen av viruset i Spania er nå «i stor grad» blant de under 50. «Så snart tiltakene ble lettere, observeres flere tilfeller i disse gruppene. Den nest siste uken falt den kumulative forekomsten (CI) med 19,6%. Den siste uken var  reduksjonen 14,5%.

 Mer enn en tredjedel av innbyggerne (16,7 millioner) har fått minst en dose av en Covid-19-vaksine, 17% (8,1 millioner mennesker) har fått begge sprøytene, mens rundt ni millioner mennesker anslås å ha blitt smittet (3,6 millioner av disse ble offisielt diagnostisert via testing).    Nesten 21 000 valencianere har nektet å bli vaksinert mot koronavirus.  Regionen har inokulert 2,2 millioner doser av covid-vaksinen, og mer enn 700 000 mennesker har fått begge dosene men tre prosent har nektet å ta dosene. Totalt har 20 830 mennesker avvist vaksinen mot covid-19 i Valencia, ifølge et parlamentarisk svar sendt av helseministeren Ana Barceló til gruppen av borgere i Les Corts Valencianes og datert 11. mai.   Barceló påpeker i sitt svar at denne vaksinen ikke er obligatorisk, men legger til at det anses som viktig å registrere tilfeller av avvisning i vaksinasjonsregisteret, for å vite mulige årsaker til motvilje i forskjellige befolkningsgrupper.  Den akkumulerte forekomsten (AI) på 14 dager i Valencia-regionen er nå på 29,74 tilfeller per 100 000 innbyggere. Dermed fortsetter Valencia å ha lav risiko og er regionen i Spania med de laveste smittetallene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler