Markerer seg i Hellas/Tyrkiakonflikten

USAs utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde under sitt besøk til Souda Naval Base på Kreta tirsdag at basen ville bli det nye hjemmebasen for det gigantiske fartøyet USS Hershel «Woody» Williams.

Skipet, som har kapasitet til fire helikoptre på flydekket, kan lansere ubemannede eiendeler, og inkluderer kommando- og kontrollsystemer, vil øke den amerikanske militærtilstedeværelsen betydelig i Hellas.  Analytikere sier at det amerikanske trekket kan tolkes som en symbolsk  støtte for Hellas i det anspente forholdet til Tyrkia.  Skipet er 230 meter langt og har et 4830 kvadratmeter fire-punkts flydekk. Ytterligere funksjoner inkluderer hangar, misjonsdekk og arbeids- og oppholdsrom for hundrevis av påbegynt personell.  USS Hershel “Woody” Williams er ikke et hangarskip, men en Expeditionary Mobile Base.

Skipet er en flytende havn som brukes utenfor kysten. Skipet senkes delvis i sjøen slik at større skip kan legge til, losse av materiell som så blir lastet ombord på mindre fartøy som kan gå til land.  Helikopter kan bruke skipet som base.  Skipet ble kåret til ære for Hershel W. “Woody” Williams i en kunngjøring av daværende marineminister Ray Mabus, 14. januar 2016. Williams var en marinemann som oppnådde æresmedaljen i slaget ved Iwo Jima, under andre verdenskrig.  Sekretær Pompeo beskrev Hellas som «en sann pilar for stabilitet og velstand i det østlige Middelhavet» under besøket, og la til at forholdet mellom de to landene var «på et absolutt høydepunkt»  Han uttalte at «takket være den gjensidige samarbeidsavtalen for forsvaret som ble undertegnet i fjor, har vårt militære til militære forhold blitt betydelig forbedret.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler