Bare vaksinerte blir evakuert

Etter at et massivt askeutbrudd fra Soufriere- vulkanen skremte innbyggerne i Saint Vincent, sa statsminister Ralph Gonsalves at bare de som har blitt vaksinert for Covid-19 viruset kunne gå ombord på cruiseskipene som evakuerte folk fra den karibiske øya.

«Kapteinen skulle identifisere personene som allerede var vaksinert, slik at vi kunne få dem på skipet,» sa Gonsalves til  journalister . Han forklarte da at det ikke var nok personell som opererte skipene for å beholde evakuerte ombord på dem; de kan bare transportere passasjerer. «-  De som ennå ikke er vaksinert, men som vil bli vaksinert, vil vi ikke sende  umiddelbart etter vaksinering,» på grunn av mulige bivirkninger som «svimmelhet, du vet hvordan det er,» sa han.  I følge WHO- data fra  Verdens helseorganisasjon har bare 10.805 innbyggere i St. Vincent og Grenadinene fått minst en vaksinedose.

Saint Vincent ble teppelagt med et tynt lag med aske og en sterk svovellukt hang i luften lørdag, en dag etter at den nærliggende vulkanen spektakulært brøt ut etter flere tiår med inaktivitet. Rumlende lyder kom fra vulkanen, mens akebelegg på tak, biler og veier i Kingstown, hovedstaden i Saint Vincent og Grenadinene stadig ble tykkere. Videoer fra Saint Vincent viste et spøkelsesaktig landskap. Fredag ​​rapporterte CruiseRadio.net at to cruiseskip hadde ankommet den lille øya for å redde innbyggerne, og la til at tre til var på vei.

«Carnival Legend og Carnival Paradise er offshore fra St. Vincent, i påvente av ytterligere instruksjoner fra lokale tjenestemenn om hvordan Carnival Cruise Line kan støtte evakueringen av lokale innbyggere som er truet av vulkanen La Soufriere,» sa Carnival Cruise Line til CruiseRadio .net i en uttalelse. “Carnival og Royal Caribbean jobber også for å koordinere vår kollektive innsats for en sømløs operasjon når ombordstigning av beboerne begynner.  Det er foreløpig ikke satt noen bestemt tid til når disse evakueringene vil starte. ” St. Lucia, Grenada, Antigua og Barbados aksepterte å ta inn evakuerte fra katastrofeområdet, med den betingelsen at evakuerte er fullstendig vaksinert mot viruset, som forårsaker sykdommen COVID-19. Saint Vincent og Grenadinene, hvor det bor litt over 100.000 mennesker, har ikke opplevd vulkansk aktivitet siden 1979, da et utbrudd forårsaket skader for omtrent 100 millioner dollar. Før det hadde  La Soufriere et utbrudd i 1902 og drepte mer enn 1000 mennesker.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler