Spansk diplomati advarer

Det samme spanske diplomatiet som advarte Pedro Sánchez om at det ville komme en bølge av innvandrere i Ceuta som Marokkos svar på regjeringens beslutning om å hjelpe lederen av Polisario Front, det samme diplomatiet, har nettopp kommunisert en ny,   pessimistisk prognose. Og nok en gang er denne prognosen i strid med den offisielle versjonen som regjeringen filtrerer i disse dager. Den diplomatiske tjenesten advarer om at spenningen med Marokko langt fra har avtatt, og at ny bølger med innvandrere til Ceuta, Melilla eller Kanariøyene ikke er utelukket i det hele tatt.

Bølgene som forventes er ikke så omfangsrike som den som er observert de siste dagene i Ceuta. Men sannheten er at det vil være nok for å opprettholde presset på Spania. De diplomatiske tjenestene antar at en ny ankomst på rundt 10 000 mennesker på mindre enn en uke ikke er veldig sannsynlig. Ikke på grunn av svaret fra Spania, men på grunn av meldingen til Rabat  fra Brussel. Og den er at EU har krevd en øyeblikkelig stopp av innreise til Ceuta med tillatelse fra Rabat. Men de samme tjenestene har allerede kommunisert til UD at den vanlige måten å opptre i Marokko innebærer å opprettholde press gjennom forhandlingene. Og disse forhandlingene om spanske pengebidrag er ikke avsluttet.

Marokko krever en brutal økning i beløpet de mottar for å stoppe ulovlig innvandring. Rabat forsikrer at bare en femtedel av kostnadene de påtar seg for å ha blitt en de facto- grensepost for å stoppe innvandrere, er finansiert fra EU . Og til denne saken er avgjort, vil Rabat opprettholde presset på Spania med flere sporadiske ankomster av båter eller innvandrere. Områdene er i følge diplomatene: Ceuta, Melilla og Kanariøyene. Rabat har   allerede avslått   å opprettholde dialog med den spanske utenriksministeren, Arancha González Laya.   Marokkos beslutning bekrefter to avgjørende aspekter. Den første, at konflikten vil være langvarig og at de fulle konsekvensene ennå ikke er å se hvis Spania ikke oppnår en mekanisme for å lette spenningen som genereres som et resultat av hjelpen fra Pedro Sánchez til lederen av Polisario. Det andre, at Rabat  gir González Laya personlig  skylden for å ha administrert sykehusinnleggelsen i Logroño av Brahim Ghali, lederen for Polisario.  Brahim Ghali står overfor anklager om «folkemord i forbindelse med drap, personskade, ulovlig forvaring, terrorisme, tortur og forsvinninger»

Realiteten er at Spania går gjennom et av sine verste diplomatiske øyeblikk. Sist tirsdag krevde en samtale fra Brussel til Sánchez-regjeringen øyeblikkelig respons for å stoppe bølgen av ukontrollerte innvandrere. Og den samtalen kom etter den sinte klagen fra tre land: Tyskland, Frankrike og Nederland.  Tre land med høyest vekt i EU. Tre land som allerede flere ganger har klaget over å være den endelige destinasjonen til mange av de ulovlige innvandrerne som kommer inn i Europa gjennom Spania. Og tre av de viktigste landene som må betale den lovede, men fremdeles uinnhentedeøkonomiske hjelpepakken til Spania for Covid-19.  Og det innebærer at det føres mer forhandlinger mellom Europa og Marokko enn mellom Spania og Rabat.

Invasjonen i Ceuto skaper også stort engasjement i Spania. Regjeringen til  Pedro Sánchez, har gjennom sin delegasjon i Ceuta og Sevilla,   besluttet å forby demonstrasjoner arrangert av Vox i de to byene denne søndagen. Partiet sier de vil avholde demonstrasjonene uansett. Partiet sier at «- det er «uakseptabelt» at denne regjeringen tillater 10.000 ulovlige innvandrere å komme inn i vårt territorium for noen dager siden, og nå har til hensikt å forhindre en konsentrasjon som innkalles på en helt lovlig måte.  Derfor vil dette politiske partiet utføre sin legitime rett i Sevilla og oppfordrer Sevillians nå mer enn noen gang til å delta på møtet i forsvar for deres rettigheter, Grunnloven og våre grenser.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler