Spania har godkjent dødshjelpsloven

person wearing gold wedding band

Pasienter må ‘lide en alvorlig eller uhelbredelig sykdom eller en alvorlig eller kronisk tilstand’ før de kan be om hjelp til å avslutte livet i henhold til lovgivningen, som ble motarbeidet av partier som PP og  Vox.

Spania har dermed sluttet seg til Nederland, Belgia, Luxembourg og Canada, og har blitt et av de første landene i verden som regulerer dødshjelp.  Cortes vedtok i dag loven som ble fremmet av regjeringspartiet (PSOE) , som styrer i koalisjon med venstreorienterte Unidas Podemos. Lovverket vil tre i kraft om tre måneder. For at folk skal be om at livet blir avsluttet, må den berørte personen «lide en alvorlig eller uhelbredelig sykdom eller en alvorlig, kronisk og inhabil tilstand», som gir dem  «utålelig lidelse.» Lovgivningen dekker dødshjelp, dvs. «direkte administrering av et stoff av relevante medisinske fagpersoner», så vel som det som kalles medisinsk assistert selvmord, med «resept eller levering til pasienten av medisinsk fagperson av et stoff, i en slik form at dette kan administreres selv, for pasienten å forårsake sin egen død. ”

Med lovens godkjennelse, blir Spania med i de få landene som er dødshjelp. I Portugal har forfatningsdomstolen motarbeidet et slikt grep, mens det i Colombia er  lovlig praksis, ifølge en rettsavgjørelse, men ikke er regulert ved lov. En lignende lov skal tre i kraft i New Zealand i november, mens det i deler av USA og Australia også er tillatt. Vox har allerede kunngjort at de vil anke loven til forfatningsdomstolen, og advarte om at hvis partiet skulle komme til makten, vil de oppheve den.

I motsetning til andre lover som er gjeldende andre steder, inneholder den spanske lovgivningen imidlertid en rekke trinn som kan se prosessen ta opptil en måned fra det øyeblikket pasienten ber om det. Dette begynner med en skriftlig forespørsel innsendt to ganger i løpet av to uker. I det må pasienten uttrykke sin klare vilje til å avslutte livet, og de må ha fått informasjon om sin medisinske tilstand og hvilke alternativer som er tilgjengelige for dem. Når prosessen har startet, kan pasienten når som helst ombestemme seg, og når de har mottatt autorisasjon, kan de utsette applikasjonen så lenge de vil.

Når den andre forespørselen er kommet, må pasientens lege videreføre forespørselen til den tilsvarende regionale kommisjonen, som vil utpeke to fagpersoner uten tilknytning til saken for analyse. Kommisjonen vil da godkjenne eller avvise avgjørelsen de to spesialistene har kommet fram til. Loven angir ikke sammensetningen av denne kommisjonen, som vil bli bestemt av hver region, bortsett fra at den har minst syv personer og inkluderer medisinske, juridiske og sykepleieeksperter. Kommisjonen har 19 dager på seg til å svare på en forespørsel.

Lovforslaget gikk gjennom med 202 stemmer for, 141 mot, og to som lot være å stemme. Koalisjonsregjeringen regjerer med et mindretall i Kongressen, og måtte derfor søke støtte fra andre partier for å vedta lovforslaget. Blant motstanderne mot lovgivningen var det konservative Partido Popular(PP), Folkeunionen Navarra (UPN) og høyrepartiet Vox. Disse gruppene etterlyste en lov om palliativ pleie i stedet, men klarte ikke å presentere et slikt lovutkast. De hevder at denne lovgivningen vil legalisere drap.   Tilhengerne av loven har sagt at deres arbeid ennå ikke er fullført. Asun Gómez, hvis partner Luis de Marco døde etter mer enn en måned i voldsomme smerter, sa at hun fryktet at de regionale kommisjonene kunne ende med skjevheter som gjør det lettere å motta den bistanden som er forespurt i noen regioner enn i andre. Ángel Hernández, som hjalp kona María José Carrasco med å dø , var enig.  «Nå må vi se hvordan den implementeres,» sa han.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler