Kina truer med ragnarok

two person carrying plane bomb

Kina truer USA og Australia med «Armageddon» hvis de bestemmer seg for å forsvare Taiwan. En tidligere kinesisk diplomat og nåværende kinesisk internasjonal relasjonsanalytiker forsikret at det kinesiske regimet ville bombe USA og Australia hvis de bestemte seg for å «forstyrre»  gjenforeningen av Taiwan og Kina.

Victor Gao, som fungerte som oversetter for den tidligere kommunistiske diktatoren Deng Xiaoping som ga ordre om å massakrere studenter i Tiananmen (Den Hellige Freds Plass) i 1989 og som nå fungerer som en internasjonal analytiker for det kinesiske kommunistpartiet, med henvisning til muligheten for at de allierte styrkene til USA og Australia griper inn i Kinas forsøk på å tvangs «forene» Taiwan, sa han:

«De som ønsker å blokkere gjenforening vil være dømt til å mislykkes. Hvis Australia skal kjempe sammen med amerikanske soldater i Kinas fremstøt for gjenforening mellom fastlands-Kina og Taiwan, så snakker de om det verste man kan drømme om: En krig mellom Kina og USA, sa den tidligere diplomaten. «Det ville snart komme ut av kontroll og det vil være Armageddon, Armageddon og Armageddon,» la Gao til i et intervju ifølge  Daily Mail . I sine bemerkninger tok Gao sikte på den australske regjeringen, som nylig signerte en avtale mellom USA og Storbritannia (AUKUS) om å anskaffe atomkompatible ubåter med mål om å balansere den økende trusselen fra Kina i regionen. «Avtalen med AUKUS vil ha en stor konsekvens for Australia, siden det ikke lenger vil nyte godt av fordelen og det svært sjeldne privilegiet å ikke være et mål for atomvåpen i fremtiden,» sa Gao. «Jeg håper det australske folket innser at Kina må behandles med samme respekt som USA,» krevde den tidligere diplomaten. Victor Gao, er president for China Energy Security Institute og visepresident for Senter for Kina og globalisering. Det regnes som en tenketank på høyt nivå for KKP (KInas Kommunist Parti), som ofte bruker dem til å uttrykke sine meninger.

Spenningen i Asia-Stillehavsregionen mellom det kinesiske regimet og dets naboer har jevnt eskalert i nyere tid på grunn av Beijings krigerske holdning og forpliktelsen bekreftet av de allierte landene til Taiwan. Selv om KKP forsøkte å skremme Taiwan ved å sende krigsfly ved å fly over nærluftrommet, fikk det motsatte resultater. Ikke bare bekreftet Biden-administrasjonen sin forpliktelse til å bevæpne Taiwan, men øyas president, Tsai Ing-wen, bekreftet overfor media at amerikanske tropper trener taiwanske soldater. På grunn av feiden mellom Beijing og Australia, som startet under pandemien etter at den australske regjeringen krevde en uavhengig etterforskning av virusets opprinnelse i Wuhan og pekte på KKPs ansvar, og som senere eskalerte på grunn av at KKP blokkerte australsk import  og forårsaker alvorlig økonomisk skade, er spenningen mellom de to nasjonene  på sitt verste.

Men KKPs problemer dreier seg ikke bare om USA og Australia. Storbritannia, USAs viktigste og mest lojale allierte, har også signalisert at de vil støtte Taiwan i tilfelle en kinesisk invasjon. Den japanske utenriksministeren forsikret på sin side at Japan analyserte alle mulighetene for å gripe inn dersom Taiwan blir angrepet siden alt som skjer på øya ifølge tjenestemannen har konsekvenser for Japan også. På grunn av en konflikt på grensen mellom Kina og India i Himalaya, hvor kinesiske soldater massakrerte indisk militære, har anti-KKP-stemningen vokst det siste året blant indere. I  oktober  i år holdt India, Japan, USA og Australia felles militærøvelser i Stillehavet for å sende et varselsignal til det krigerske Kina.

En annen faktor er at det kinesiske militæret ikke har noen reell kamperfaring, i motsetning til de amerikanske, britiske og australske hærene. Og til tross for Beijings store antall soldater og våpen, er kinesisk teknologi kjent for sin dårlige og substandard kvalitet. Kanskje av denne grunn og fordi Gaos uttalelser gikk langt på grunn av den høye profilen til media som intervjuet ham, prøvde den tidligere diplomaten å tone ned truslene sine ved å si: «I kjernen er Kina et land med pandaer. Tror du en kenguru vil frykte en panda? Sannsynligvis ikke. En panda vil sannsynligvis stikke av fra en sparkende kenguru».

Relaterte artikler