Kina ignorerer Bidenadministrasjonen

USAs forsvarsminister Lloyd Austin har hittil fått snakke med Kinas øverste general til tross for flere forsøk på å innlede samtaler, sa amerikanske forsvarsmyndigheter fredag. Forholdet mellom Kina og USA har vokst stadig mer anspent, med verdens to største økonomier som kolliderer over alt fra Taiwan og Kinas menneskerettighetsrekord til dets militære aktivitet i Sør-Kinahavet.

Til tross for spenningen og den opphetede retorikken har amerikanske militæransatte lenge søkt å ha åpne kommunikasjonslinjer med sine kinesiske kolleger for å kunne dempe potensielle oppblussinger eller håndtere eventuelle ulykker. En annen amerikansk tjenestemann sa at det var en debatt i president Joe Bidens administrasjon om hvorvidt Austin skulle snakke med nestleder i Kinas sentrale militærkommisjon, Xu Qiliang, eller Kinas forsvarsminister Wei Fenghe.  Austin skulle ha møtt Wei Fenghe på et forsvarsministermøte i Singapore senere denne måneden, men det ble avlyst pga pandemien.

Austin betegnes som en «woke» forsvarsminister. Han er ideologisk tungt lastet og går inn for å rense ut konservative patrioter fra forsvaret. Til det formål har han ansatt Matthew Garrison, som er en slags woke-kommissær. Det amerikanske forsvaret har aldri hatt politiske kommissærer. Dette er noe man kjenner fra kommunistiske systemer. Garrison har offisielt skrevet på twitter at Trump-tilhengere er rasister. De er det ikke plass til i militæret. Da utenriksminister Tony Blinken møtte kineserne i Alaska i mars, fikk han en meget ublid behandling av delegasjonslederen, Yang Jiechi . “The United States does not have the qualification to say that it wants to speak to China from a position of strength,” Yang said right to Blinken’s face. Kina markerer klart at det ikke respekterer Bidens folk, først utenriksministeren og nå forsvarsministeren.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler