LITTLE MISS DYNAMITE

Brenda - Mae - Tarpley
(Foto: -/AFP via Getty Images)

Navn:  Brenda Mae Tarpley

Født: 11. desember 1944 (75 år)

Sted:   Atlanta, Georgia. USA.

SJANGER: Rock and Roll, Pop, Rockabilly, Country, Gospel


Denne lille kruttønna må vi ha med i “Legender med støv på”, “kjempeliten” dame, men kjempestor sangartist. Hun er bare 1.47 m på strømpelesten, men fødselsvekten var på hele 11 kg og 11 gram.

Hennes foreldre Annie Grace og Reuben Lindsey Tarpley var fattige, pappa var en bondesønn fra Georgia og moren kom fra en arbeiderklassefamilie i Green County. Da sa det seg selv at kårene var trange der i gården. Brenda hadde to søsken som hun måtte dele seng med i en treroms leilighet uten innlagt vann og strøm. Familien pleide å gå i baptistkirken hver søndag og der var det Brenda ble oppdaget som et vidunderbarn, hun sang solo der hver søndag.

Siden det ikke var strøm i huset måtte Brenda høre på en liten batteriradio, og den radioen elsket hun. Hver gang familien var i butikken hadde de med seg Brenda og hun sto på disken og sang for mynter og gotteri i en alder av 2 år. Kjennskapen til denne jenta begynte å bre seg fort i staten Georgia.

Den lille sprudlende jenta fikk stor oppmerksomhet da hun vant en sang konkurranse i barneskolen som 6 åring. Premien der var en live-opptreden i et kjent radioprogram i Atlanta, og der fikk hun delta et helt år. I 1953 døde hennes far i en arbeidsulykke og da ble hennes sang på lokalradio og tv-sendinger den viktigste inntektskilde for familien.

Country-musikkshowet som gikk på “ TV RANCH “ på Waga-TV i Atlanta hadde henne som topp stjerne. Der opptrådte Brenda Lee veldig ofte og ettersom hun var så liten av vekst måtte hun stå på en trekasse for å nå opp til mikrofonen. I 1955 ble hennes mamma gift på nytt med Mr, Bull “JAY” Rainwater, en mann som var godt inne i musikklivet. Da flyttet familien til Cincinnati, Ohio hvor hun fikk jobb i Jimmy Skinner

Musikksenter. Etter det gikk det slag i slag for Brenda Lee, det ble radio og tv show og mange store country festivaler. Red Foley var en av sjefene hos ABC-TV og han ble overtalt til å høre på denne lille jenta med den enorme stemmen og det viste seg at det likte han.

Brenda hadde en meget spesiell stemme, om jeg skal forklare det så hadde hun en slags grrr’ knurrende start på ordene i sangen. Den må bare høres, gå på You Tube å klikk på låten “Sweet Nothing”, den er sterk. Hun har også rolige låter så som balladen “I’m Sorry” som også ble en kjempehit. 31.mars 1955 debuterte 10 åringen i OZARK JUBILE i Springfield, Missouri. 30.juli 1956 fikk hun kontrakt med Decca Records og hennes første plate var “JAMBALAYA”. Så fulgte to jule-singler og  “ONE STEP ON A TIME” som var skrevet av låtskriveren Hugo Asley. Hennes neste hit ble  “ DYNAMITE“ og den førte til hennes livslange kallenavn “Little Miss Dynamite”.

Brenda Mae Tarpley – The Country Music Hall of Fame & Museum I Nashville, Tennesse
Brenda Lee på The Country Music Hall of Fame & Museum I Nashville, Tennesse. (Foto: Rick Diamond / Getty Images for Country Music Hall of Fame & Museum)

Innen pop og country var Brenda Lee USA’s lille gromjente på 60-tallet. I starten var det mest Country og Rockabillysanger det gikk på, men senere orienterte hun seg inn på mer rendyrket popmusikk. Hennes kommersielle gjennombrudd skjedde faktisk i Europa og senere fulgte USA. På en turne i England i 1961 var Beatles hennes oppvarmingsband to år før de selv slo stort igjennom. I 1960 til 1965 var hun den mest hete på hit listene, og totalt var platesalget på ca 100 millioner. I 1997 ble hun medlem av Country Music Hall of Fame og i 2002 ble det plass i  Rock and Roll of Fame.

For oss nordmenn er hun kansje mest kjent for sangen “Rocking Around The Cristmas Tree”, som vi hørte hver jul på den tiden. Av flere kjente låter kan det nevnes “One Step a Time” – “Emotions” – “You Can Depend On Me” – “Lets Jump The Broomstick” og “Rock On Baby”. Hun holder seg godt, har blitt 75 år og opptrer fremdeles.

Nå bor hun i Nashville, Tennessee.

Hør på henne, hun er bare noen klikk borte!

GOD JUL!

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler