Vil ikke ha vaksinepass

stainless steel gang chair in front of white wooden door

 Biden-administrasjonen gjentok igjen at den føderale regjeringen ikke vil implementere eller støtte et såkalt COVID -19 «vaksinepass» -system, noe som tyder på at saken vil bli overlatt til bedrifter.

Mandag fortalte pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, til journalister at den føderale regjeringens syn ikke har endret seg på et slikt system etter at hun forrige måned sa at administrasjonen ikke ville støtte passene. Vaksinepass har blitt kritisert av republikanere, sivile frihetsgrupper og Verdens helseorganisasjon WHO av en rekke årsaker. – «Det har ikke endret vårt syn på at den føderale regjeringen ikke vil spille den rollen,» sa Psaki som svar på et spørsmål om saken. «Den private sektoren kan, og det kan få den private sektoren til å gå videre på handlinger, det er der vi tror det er riktig plassert.» Kommentarene hennes kom på bakgrunn av de amerikanske sentrene for sykdomskontroll og forebygging (CDC), noe som lette veiledningen til vaksinerte personer som hadde på seg masker innendørs eller utendørs i de fleste tilfeller, selv om CDC-direktør Rochelle Walenksy senere fortalte journalister at byrået anbefaler barn  som ikke er vaksinert å bruke masker i offentlige omgivelser.

«Bruk en maske hvis du ikke er vaksinert, det gjelder barn,» fortalte Psaki reportere mandag og ekko Walenksys uttalelser. «- Hvis du er vaksinert, trenger du ikke lenger bruke en maske.» Dette står i sterk kontrast til hva som skjer andre steder i verden. Øygruppen Seychellene er det landet som har vaksinert flest av sine innbyggere mot covid-19. Likevel opplever landet en smittebølge.  Singapore kunngjør nye restriksjoner etter at vaksinerte flyplassarbeidere ble smittet. Alt tyder på at folk kan bli smittet og at de smitter videre, selv om de er fullvaksinerte. Vaksinepass blir således meningsløst.

Vaksinepass er i mellomtiden implementert i staten New York og deler av California. Florida har på sin side lagt ned forbud mot vaksinepass. Tidligere i år rullet New York ut sin «Excelsior» -app som potensielt kan brukes på sportsbegivenheter og andre steder, selv om bruken ser ut til å være sparsom. Flere land, inkludert Kypros og Israel, har innført vaksinepass for ting så enkle som å gå til supermarked eller treningsstudio. American Civil Liberties Union (ACLU) bemerket i en artikkel at det “er mye som kan gå galt” med slike systemer og potensielt kan hindre enkeltpersoners privatliv.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler