Riksdagen: Den svenske sandkassen

Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven ble avsatt av Riksdagen, men mener likevel han bør få fortsette. Löfven sa før avstemmingen at han ikke ville gå av før han ble nedstemt av Alliansen og SD, men selv etter at resultatet er kjent, vegrer han seg for å gå av. Det er en ekstremt fastlåst situasjon.

Hvordan man enn regner på det, kreves det en drastisk forandring fra noen av partiene for at dette skal gå i hop og det mest sannsynlige er nyvalg. 204 representanter stemte for å avsette Löfven,  bare 142 støttet statsministeren.  Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern og Liberalerna – de fire partiene i den borgerlige Alliansen – og Sverigedemokraterna (SD) gjorde dermed alvor av sin trussel om å felle regjeringen. Men Alliansen ønsker ikke å samarbeide med SD og SD vil ikke støtte en regjering de ikke får noe tilbake fra.

I går ble Moderaternas Andreas Norlén  valgt til ny taleman, som er det samme som stortingspresident i Norge,  i den svenske Riksdagen. Det er han som må utpeke landets neste statsminister. Norlén fikk støtte fra alle de fire borgerlige partiene i Alliansen og  Sverigedemokraterna (SD) i en avstemning i Riksdagen  da den nyvalgte nasjonalforsamlingen trådte sammen for første gang etter valget 9. september. Under gårdagens  møte skulle det også velges tre nestledere. Dette tok timesvis på grunn av valget av andre nestleder. Normalt sett er dette valget uten dramatikk, ettersom kutymen er at posten går til landets tredje største parti, som jo er Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet mente imidlertid at SDs kandidat Björn Söder var uakseptabel, og kom opp med sin egen kandidat Lotta Johnsson Fornarve. Etter tre runder vant gammelkommunisten Fornarve med 149 stemmer mot Björn Söders 82. Söder har forøvrig vært 2. talmann i den perioden som har gått.

SD lyktes heller ikke med å få den tredje nestlederposten. Den gikk til Centerns kandidat Kerstin Lundgren.  Partiledelsen til Moderaterna  møter imidlertid motstand i eget parti med den fortsatte utfrysingen av Sverigedemokratene i Riksdagen. De mener prinsipprytteriet bør ha gått ut på dato. Partiledelsen vet at boikottlinjen ikke lenger har samme støtte som før, og forsøker  å mørklegge vedtak som fattes. Fredag ettermiddag ble riksdagsgruppen  orientert av partileder Ulf Kristersson og parlamentarisk gruppeleder Tobias Billström. De fortalte hvordan partiet skulle stemme under valget av taleman (president) for Riksdagen mandagen. Men de fortalte ikke  at de hadde avtalt med Centern og Liberalerna om ikke å støtte SDs kandidat til visepresidentposten. Da gruppen fikk høre hele sannheten søndag ettermiddag var det flere som ble sinte.  Hanif Bali ledet an i kritikk av partilinjen og knapt noen støttet gruppeleder Tobias Billström.  Han ga uttrykk for at de var enig i sak, men hadde inngått en avtale med Centern og Liberalerna.   Flere og flere begynner tydeligvis å gå lei dette spillet blant Moderaterna.  At et borgerlig parti heller stemmer   på en kommunist enn en sverigedemokrat skurrer kraftig i mange moderaters ører. Formannsnekten er kanskje vel så alvorlig for SD. Det betyr at partiet totalt nektes innflytelse. Hvordan kan Moderaternas ledelse tro at SD skal gi dem støtte med en slik politikk?

Nå er ballen formelt er spilt over til Riksdagens leder, talmann Andreas Norlén. Han skal nå jobbe med å finne en statsminister som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg, og som i tillegg kan styre Sverige på et tilstrekkelig parlamentarisk grunnlag. – Jeg misunner ikke talmannen den oppgaven han nå har med å føre disse samtalene, sa Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson lakonisk i Riksdagen tirsdag. Det er bred enighet om at Norlén står overfor en formidabel oppgave.  Det er naturlig at Norlén først vil gå til konservative Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson. Han kommer trolig til å si at han vil prøve og på nytt forsøke å diskutere med Socialdemokraterna. Men sannsynligvis vil det være til liten nytte. Löfven gjentok nemlig tirsdag at det er helt uaktuelt for ham å bli støtteparti for en allianseregjering. Som kjent endte valget med at de tre rødgrønne partiene, Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, fikk støtte fra 144 representanter, mot 143 for Alliansen. SD fikk 62. Sverige har et alvorlig problem med politikere som oppfører seg som små barn som ikke får viljen sin i sandkassen. Etter all sannsynlighet ender hele dramaet med omvalg. Da får vi vite hva det svenske folket synes om sine politikere.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler