Forbyr vaksinepass

På Twitter skriver guvernør Ron DeSantis at «å kreve såkalte Covid-19-vaksinepass for å delta i hverdagen – for eksempel å delta på et sportsarrangement, gå på en restaurant eller gå på kino – ville skape to klasser av borgere basert på vaksinering,» Han skriver at hans vedtak beskytter «de grunnleggende rettighetene og privatlivet til folk i Florida og den frie flyten av handelsvirksomhet.»

Florida legger til rette for vaksinasjon mot covid-19 men guvernøren har nå både forbudt vaksinepass og det å dele vaksineinformasjon med tredjepart. Hele guvernørordren ligger her.  Biden-administrasjonen har foreløpig unnlatt å ta stilling til spørsmålet om vaksinepass, men nå har altså Ron DeSantis kortsluttet prosessen og kommet presidenten i forkjøpet. Republikaneren Marjorie Taylor Greene fra Georgia oppfordrer nå andre stater som er ledet av republikanere om å gjøre som Florida.

Det er fullt mulig å tenke seg en utvikling som ender opp med at norske borgere må legitimere og registrere seg med et vaksinepass hver gang de skal inn i en butikk, inn på en kafé eller toget, inn til legen eller frisøren.  Hvem ønsker egentlig det? Ulike former for vaksinepass for covid-19 diskuteres for tiden, og noen land, blant dem Danmark og Sverige, har vedtatt å innføre det. Tyskland og Frankrike sier det samme. Men hva er egentlig et vaksinepass, og hvilke bruksområder ser man for seg? Tradisjonelt er et pass noe man må vise fram for å krysse internasjonale grenser. For å få et pass må man være borger og ha en klarlagt rettslig identitet i det landet hvor passet er utstedt.  Blir dette gjennomført blir det mer som en passerseddel. Et annet poeng er at stadig flere blir smittet selv om de har tatt vaksine. Noen har til og med hatt covid 19, blitt vaksinert og etter det smittet på nytt. I slike tilfeller vil vaksinepass utgjøre en fare for å bli smittet. 

I Norge har Arbeiderpartiet uttrykt skepsis mot vaksinepass.  – Det kan føre oss i en retning av et samfunn vi ikke ønsker, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol. Hun peker på at de unge og friske står sist i vaksinekøen og har mistet mye, skriver Aftenposten. – Det er ikke greit hvis de fortsatt må sitte hjemme mens besteforeldrene kan gå på konsert, treffe venner, reise og bevege seg fritt, sier Kjerkol. – Det kan skape A- og B-lag. I verste fall undergraver det smittevernarbeidet. Det kan føre oss i en retning av et samfunn vi ikke ønsker, sier hun. Samtidig jobber Helse- og omsorgsdepartementet  med å avklare i hvilke situasjoner Norge kan ta i bruk et vaksinepass, melder NTB.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler