Feiret i gatene over hele Spania

De yngste gikk på gatene for å feire avslutningen av alarmtilstanden. Videoene som fanger opp euforien  har vært målet for den hardeste kritikken denne søndagen, og kritikerne minnet om at viruset fortsatt er der. Madrid, Barcelona, ​​Malaga, Segovia … tettstedene fulgte hverandre over hele landet og indignasjonen fra resten av innbyggerne var umiddelbar.

Tusenvis av mennesker samlet seg lørdag kveld i forskjellige deler av Madrid for å feire den første natten uten alarmtilstand og uten portforbud i regionen. Alarmtilstanden som regjeringen bestemte for andre gang for seks måneder siden, er avsluttet denne søndagen, og med fullførelsen åpner en ny fase av kampen mot pandemien, som overlater forvaltningen av tiltakene i hendene på de autonome samfunnene og domstolene, og trolig begynnelsen på en konflikt i spørsmålene om begrensning av grunnleggende rettigheter.

Barcelonas byråd for sikkerhet , Albert Batlle, forklarte at Guardia Urbana, sammen med med politistyrken Mossos d’Esquadra, har kastet ut rundt 6500 mennesker fra 31 forskjellige fester i byen tidlig denne søndagen, den første uten portforbud i Catalonia etter slutten av alarmtilstanden.  I uttalelser til Rac1, fortalte han at politistyrken kastet ut store konsentrasjoner av mennesker i områder som Plaza Universidad, torgene i nabolaget Gràcia, Arc de Triomf eller Bogatell-stranden, der det var «betydelige konsentrasjoner av mennesker».  Policia Local i Pamplona melder at de denne lørdagen identifiserte 50 personer som feiret bursdag i en leilighet som ligger på Paseo de Santa Lucía, i Buztintxuri-området i Pamplona. Med støtte fra provinspolitiet identifiserte de og kastet ut alle deltakerne, ifølge deres Twitter-profil.

Avslutningen på alarmtilstanden ble også feiret  i Castilla y León med mange «og forutsigbare» flasker, mer enn femti klager på støy forårsaket av fester, angrep, brenning av containere og brudd på Covid-tiltak. Hovedhendelsene har vært konsentrert i hovedstedene Salamanca, Valladolid, Burgos, León og Ávila. Salamanca har vært hovedstaden som har fått flest samtaler til 112 for manglende overholdelse av Covid-tiltak og støy. Rett etter midnatt samlet omtrent et halvt tusen mennesker seg på Plaza Mayor i hovedstaden for å feire slutten på alarmtilstanden, og derfra flyttet de festen til forskjellige områder av byen, spesielt til broen Romano.

Det lokale politiet i Zaragoza har på sin side innlevert rundt tretti anmeldelser i den aragonesiske hovedstaden denne natten til søndagen 9. mai, den første natten uten alarmtilstand i landet for å å drikking på offentlig plass eller ikke ha på seg maske.  Politistyrken Ertzaintza og det lokale politiet har i morgentimene spredt konsentrasjoner av mennesker og festlag i forskjellige baskiske byer, som Bilbao, Getxo, Leioa, Berriz, Lemoa og  Ordizia. Politiets ressurser har dermed blitt brukt til inngrep i forskjellige deler av Baskerland for å håndheve helseforskriftene som er i kraft etter alarmtilstandens slutt.   Det har vært mange steder der det har vært konsentrasjoner av mennesker etter midnatt, selv om ingen «bemerkelsesverdige hendelser» har funnet sted, ifølge den baskiske sikkerhetsavdelingen. Totalt 16 personer, hvorav en mindreårig, ble arrestert lørdag kveld i et møte for å protestere mot portforbudet på Plaza de España i Palma, Mallorca, hvor rundt 300 mennesker samlet seg klokka 23.00.

AV : TOM BJØRNØ

Relaterte artikler