Spania og Italia krangler om migranttrafikken

Tilløpene til debatt i Spania om den økte migrasjonen til landet vekker bekymring hos EU-kommisjonen, rapporterer storavisen El País. Det er spesielt uttalelsen den nye lederen   Partido Popular (PP), Pablo Casado, kom med der han sa: «Det finnes ingen velferdsstat som kan absorbere millioner av afrikanere som ønsker å komme til Europa.»  som bekymrer i Brussel. En anonym kilde som er høyt plassert i EUs apparat av tjenestepersoner, betror den El Pais sin korrespondent at Brussel er redd for at også Spania «går tapt til populismen»: Unionen har ikke råd til å «miste Spania» akkurat nå. Aksen Tyskland-Frankrike er morken, og Polen, Ungarn, Italia, Østerrike, Danmark, Finland og Nederland har alle i større eller mindre grad flagget motstand mot EUs migrasjonspolitikk, også fra regjeringshold, og Storbritannia er på vei ut av unionen.

«Slik situasjonen er i øyeblikket, er Spania med sin demografiske og økonomiske vekt av fundamental betydning for å gi styrke til den europeistiske blokken», erkjenner EU-kilden, som setter sin lit til at migrasjonsdebatten roer seg ned og ikke lenger vil være langt oppe på Spanias politiske agenda. EU bør spørre seg selvom ikke den politiske bevegelsen som er satt i gang Europa rundt, lar seg stanse i Spania – ikke minst i lys av fremveksten av partiet Ciudadanos, som har flydd høyt på meningsmålingene, og kan bli en naturlig samarbeidspartner for PP om det igjen blir maktskifte i Spania. En meningsmåling fra YouGov i mai viste at innvandringen var den nest største bekymringen blant spanjoler etter arbeidsledigheten.

Den store forskjellen i Italias og Spanias tilnærming til migrasjonen fra Afrika begynner så smått også  å avstedkomme politisk krangling mellom de to middelhavslandene. Italias nye  regjering, ikke minst ved innenriksminister Matteo Salvini fra partiet Lega Nord, har  lagt seg på en avvisende linje, mens Spanias nye sosialistregjering holder havnene åpne for alle som vil inn.

Spanias utenriksminister Josep Borrell retter skarp kritikk mot nettopp den italienske innenriksministeren: «Salvini fører en politikk som ikke bare går på bekostning av Spania, men hele Europa. Med sin politikk for isolasjon skader han den europeiske idé», sier Borrell, som opplyser at han ikke har kontakter med Italias regjering. Europa er i øyeblikket splittet, mener den spanske utenriksministeren, mellom land som vil bygge nye murer – og jo høyere jo bedre – ved de nasjonale grensene (Ungarn, Polen, Italia, Østerrike), og land som anstrenger seg for å finne en felles vei (Frankrike, Tyskland, Spania og Portugal). Disse er overbevist om at man ikke ganske enkelt kan tette igjen grensene, men snarere at man må styre og lede migrasjonsstrømmen i ordnede baner. Det var klart at Spania ville overta Italias rolle som største mottaksland på grunn av Salvinis brutale politikk, sier Borrell, som understreker at trafikken ikke er på så stor skala. Dette i motsetning til hva lokale myndigheter i sør sier. Mottaksapparatet er sprengt. «Vi trenger absolutt en enhetlig, solidarisk EU-politikk som ordner flyktningestrømmen», sier Borreli. Den siste tidens politiske utvikling i unionen viser imidlertid det motsatte. Og Salvini nøler  ikke med å avfeie Borrells kritikk av Italia: «Vi svarer ikke på fornærmelser fra regjeringer eller statsråder som er tilhengere av en innvandring utenfor kontroll. Det som er viktig for oss, er de europeiske folkenes sikkerhet, kultur og identitet»

 

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler