Ville selge privat materiale om Assange

Videoklipp av Julian Assange under hans opphold i Ecuador. (Kilde: El País)

Den spanske politiet har arrestert en journalist og en dataprogrammerer for deres påståtte engasjement i et forsøk på å få 3 millioner euro fra salg av privat materiale knyttet til Julian Assange, mens han bodde på den ecuadorianske ambassaden i London. Assange var med og grunnla Wikileaks i 2006.

Rettslige kilder sa at politiet onsdag arresterte José Martín Santos, en reporter som tidligere er tilknyttet svindel. Han og en uavhengig dataprogrammerer ble arrestert i Alicante onsdag. De var angivelig en del av et nettverk som hadde forsøkt å selge bilder, videoer og personlige dokumenter som skildrer private øyeblikk fra de siste to årene av den berømte aktivistens liv inne i ambassaden.

Arrestasjonene ble foretatt etter en klage innlevert av Assange selv til domstol i Madrid etter at en Wikileaks-representant, Kristinn Hrafnsson, møtte Martín Santos og to andre som tilbød det audiovisuelle materialet i bytte mot en stor sum penger. I 2007 ble Martín Santos dømt til tre års fengsel for å sette fyr på et hjemmet sitt etter at han simulerte et innbrudd for så å få utbetalt forsikringen.

På  møtet 2. april i Madrid fremla Martín Santos en datamaskin og viste Hrafnsson 103 filer som inneholdt privat korrespondanse og audiovisuelt materiale hentet fra ambassaden. Wikileaksrepresentanten ble fortalt at dette materialet ville ende opp over hele mediaverdenen, med mindre en betaling på € 3 millioner ble gjort. Assange sin klage er også rettet mot ambassadpersonalet og medlemmer av sikkerhetsfirmaet Promsecurity, som erstattet det tidligere sikkerhetsselskapet, det Spaniasbaserte Undercover Global SL, da Lenin Moreno ble den nye presidenten i Ecuador i 2017. 

7. desember 2010 ble Assange arrestert av britisk politi etter å ha meldt seg selv. Han var da mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.  Den svenske påtalemyndigheten reiste imidlertid aldri tiltale og henla saken i mai 2017. Assange hevdet hele tiden sin uskyld og at han er offer for en amerikansk svertekampanje mot seg. Da en britisk domstol kom fram til at Assange skulle utleveres til Sverige på bakgrunn av anklagene mot ham, tok han dekning i Ecuadors ambassade i London. Han fikk innvilget diplomatisk asyl av Ecuador. Ecuador trakk 11. april 2019 tilbake tillatelsen for Assange til å oppholde seg i ambassaden i London, blant annet med begrunnelsen at han hadde brutt betingelsene for sitt opphold flere ganger. Han ble straks arrestert av britisk politi. Assange hadde da oppholdt seg syv år i bygget. 1. mai ble han dømt til en 50 ukers fengselsstraff for å ha brutt vilkårene for løslatelsen syv år tidligere.

AV: TOM BJØRNØ


Relaterte artikler