Vil sende illegale innvandrere tilbake

Spania har i 2020 og så langt i 2021 tatt imot om lag 50 000 ulovlige innvandrere. For  fem måneder siden utarbeidet politidirektoratet et «sertifikat for utilstrekkelige midler» for å gjennomføre overføringer av ulovlige innvandrere.

 Statssekretæren for sikkerhet, underlagt innenriksdepartementet, har nettopp godkjent en utgift på nesten 11 millioner euro for 2021 og 2022 bestemt utelukkende til charterfly for å repatriere eller overføre ulovlige innvandrere. Dette gjelder de over 40.000 menneskene som ankom Kanariøyene i 2020 , de over 7000 til resten av Spania og de 6500 som har kommet hittil i år, og som  har overveldet migrasjonsmyndighetene. I flere måneder har opplysningene om migrasjonsbølgen som Spania generelt og Kanariøyene spesielt har vært utsatt for, kommet uten å kunne måle hva slags konsekvenser, sosiale og økonomiske, det kan ha for et land som har holdt ut, bare på Kanariøyene, en økning på 756% i ankomsten av ulovlige innvandrere, og mer enn 100% landsdekkende.  

Sertifikatet kommer fra generaldirektoratet for politiet og er undertegnet av generalsekretæren for innvandring og grenser, Julián Ávila Polo.  Her indikerer politibetjenten at avdelingen hans «for øyeblikket ikke har de menneskelige og tekniske ressursene som er nødvendige for å møte funksjonene som, i forhold til hjemsendelser, som det er betrodd.» Det er et bevis på at innenriksdepartementet har blitt overveldet av den enorme ankomsten av ulovlige innvandrere.  Allerde i desembermber 2020 advarte politiet om at de ville gå tom for midler til å fortsette å ta ansvar for dem hvis de ikke mottok hjelp. Ekstrahjelpen gjelder  leie av fly for organisering av  repatriasjonsfly til de forskjellige opprinnelseslandene, samt overføringer til andre land i EU der Frontex koordinerer masseretur.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler