Nytt regjeringsvalg 28. april

Statsminister Pedro Sanchez skriver ut nyvalg i Spania den 28. april etter at sosialistregjeringen mislyktes med å få parlamentarisk flertall for sitt forslag til statsbudsjett, melder El País. Det neste generalvalget skulle holdes senest i 2020.

Kunngjøringen kom ikke uventet, all den tid det spanske regjeringsapparatet hadde varslet om denne muligheten før budsjettavstemningen. Sánchez hadde advart om at dersom budsjettet ikke ble godkjent, kunne det føre til tidligere valg. I løpet av to dager under kongressdebatten på tirsdag og onsdag, gjorde regjeringen et siste forsøk på å overbevise andre partier om å godkjenne busjettet, men motstand fra katalanske separatistpartier, fra det konservative folkepartiet (PP) og fra sentrums-høyrepartiet Ciudadanos var spikeren i kisten av regjeringens forslag.

Selv om prognosene tyder på at sosialistpartiet PSOE vil gjøre et godt valg, er det ikke ventet at det vil oppnå flertall. PP, det tradisjonelt dominerende på høyresiden, ligger på sin side an til å miste oppslutning til det fremvoksende høyrepopulistiske partiet Vox, som nylig  sikret seg parlamentarisk representasjon i Andalusia etter regionvalget der. Meningsmålinger tyder på at PP, Vox og Ciudadanos til sammen kan oppnå parlamentarisk flertall. Dermed reises spørsmålet om den gamle høyreside i Spania er rede til å gå i koalisjon med den nye, slik man har sett i Østerrike og slik man har sett i Andalusia.

Sánchez kom til makten i juni 2018 etter å ha satt fram et mistillitsforslag mot tidligere statsminister Mariano Rajoy fra  PP. Siden da har han vært i en svak posisjon i Kongressen, med bare 84 plasser av 350-seter, ergo mot 176 stemmer som trengs for et flertall. Derfor trengte han støtte fra partier som venstrepartiet Podemos, Den katalanske republikanske venstrepartiet (ERC) og Det katalanske europeiske demokratiske partiet (PDeCAT) for å få nye noe vedtatt, inkludert  2019-budsjettet. Men ERC og PDeCAT truet i over en uke med å holde tilbake sin støtte til budsjettet for 2019, hvis regjeringen ikke gjorde flere innrømmelser over spørsmålet om katalansk uavhengighet og hjelpe  lederne som var involvert i den ulovlig folkeavstemningen i 2017 og den påfølgende uavhengighetserklæringen.

Rettssaken startet i Høyesterett tirsdag. Til slutt satte de makt bak sine trusler, og stemte mot, sammen med Asturias Forum, Den Kanariske Koalisjonen, PP og Ciudadanos. Dette er til tross for at de to sistnevnte partiene lenge har bedt om en fornyet suspensjon av Katalonias regionale myndigheter i henhold til forfatningens artikkel 155, som ble benyttet av PP  etter den ensidige uavhengighetserklæringen i 2017.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler