Forholdet Russland-USA verre enn noen gang

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov sa onsdag at forholdet til USA nå er enda verre enn i den kalde krigstiden på grunn av mangel på gjensidig respekt.  Lavrov sa at Moskva er rede til å normalisere båndene med Washington, men at USA bør slutte å oppføre seg som en «suveren» mens de samler sine allierte mot Russland og Kina.

Lavrov sa at hvis USA unngår en gjensidig respektfull dialog på grunnlag av en interesseavveining, «ville vi leve i forhold som i en kald krig eller verre.» «Under den kalde krigen, var spenningene høye, og risikable krisesituasjoner dukket ofte opp, men det var også gjensidig respekt,» sa Lavrov i et intervju med sjefen for det statlige nyhetsbyrået Rossiya Segodnya, Dmitry Kiselyov, som er vert for et ukentlig nyhetsprogram på russisk statlig TV. «Det ser ut til at det er et underskudd på det nå.»

Tidligere denne måneden innførte Biden-administrasjonen sanksjoner mot Russland for å ha blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2020 og for involvering i SolarWind-hackingen av føderale byråer – aktiviteter som Moskva har benektet. USA beordret 10 russiske diplomater utvist, målrettet mot dusinvis av selskaper og mennesker og innførte nye hindringer for Russlands evne til å låne penger. Samtidig som han innførte sanksjonene, ba   Biden også om å trappe ned spenningen og holdt døren åpen for samarbeid med Russland på visse områder.

Russland gjengjeldte raskt ved å beordre 10 amerikanske diplomater til å dra, svarteliste åtte nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn og skjerpe kravene til amerikanske ambassadeaksjoner. Som en del av begrensningene la  Russland ned forbud mot at den amerikanske ambassaden og dens konsulater kan ansette russiske statsborgere og tredjelandsstatsborgere. Lignende forbud ville også bli brukt på andre nasjoner Russland betegner som «uvennlige.» Lavrov sa onsdag at en liste over disse landene snart vil bli publisert for å formalisere avgjørelsen.

Under intervjuet med Kiselyov sa Lavrov at Moskva har hatt en «positiv» holdning til Bidens forslag om å holde et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin, men la til at Russland fortsatt trenger å analysere alle aspekter av initiativet. Lavrov sa at han ville delta på et møte med topp diplomater for de arktiske nasjonene på Island som er satt til neste måned, og ville være klar til å møte USAs utenriksminister Antony Blinken hvis han også blir med på møtet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler