Ny kongress på plass i Madrid

En ny kongress ble tirsdag sammenkalt i Spania midt i en betydelig usikkerhet hvorvidt fungerende statsminister, Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet (PSOE), vil sikre nok støtte til å danne en regjering etter valget 10. november.

Cortes Generales Madrid regjering
(Foto: OSCAR DEL POZO/AFP via Getty Images)

De nyvalgte medlemmene av Kongressen og Senatet skal sverges inn i løpet av dagen, og markerer med det begynnelsen av den 14. Cortes Generales, slik Underhuset og Overhuset i hhv. Kongressen og Senatet omtales på spansk. Spanjoler håper uten tvil at denne politiske perioden vil holde lenger enn den forrige, som  ikke varte mer enn syv måneder etter at Sánchez, som vant 28. april, ikke var i stand til å danne regjering og endte med å utlyse nyvalg.

Men allerde tidlig på dagens sesjon var det tegn på at ting ikke kommer til å bli lett. Marta Rosique, en representant for den katalanske republikanske Venstre (ERC), skulle lese opp en liste over valgte medlemmer av Kongressen. I stedet begynte hun med å navngi personene som nylig ble dømt til fengsel for deres rolle i det ensidige løsrivelsesforsøket i Catalonia i 2017. Dette førte til buing fra representanter for det ytterste høyrepartiet  Vox, som hadde gjort et poeng av å ankomme tidlig og ta opp den sentrale sittegruppen i kammeret. Fram til den formelle konstitusjonen av parlamentet, når plasser i Kongressen skal tildeles, kan representantene sitte der de vil. På Voxs debut i parlamentet etter valget i april gjorde de et lignende stunt, og tok setene rett bak Pedro Sánchez og hans kolleger fra PSOE.

Sánchez, som vant 120 av 350 seter i Underhuset 10. november, har uttalt  ønske om å ha en ny administrasjon på plass innen utgangen av dette året. PSOE-lederen har allerede nådd en foreløpig avtale om en koalisjonsregjering med venstreblokken Unidas Podemos, men trenger fortsatt ytterligere støtte for å kunne bli innsatt. Dette kan teoretisk sett skje før nyttårsaften, men bare hvis tverrpolitiske forhandlinger går raskt – og så langt, gjør de det ikke. Podemos-leder Pablo Iglesias sa tirsdag at han håper «spanjoler vil nyte sin julemiddag med en regjering på plass», og la til: «Jeg er optimistisk, men det er ikke en ferdig avtale. Det kreves mye dialog. ”

Nyvalget i november har gitt et enda mer sprukket parlament enn det som kom opp i april. Vox har økt, og vunnet 52 seter, mens Ciudadanos sentrum har implodert. Venstresiden har gått tilbake og det konservative PP har fått økt oppslutning. Etter dagens åpningssesjon er neste trinn en runde med samtaler mellom politiske ledere og Spanias kong Felipe VI for å avgjøre om noen kandidater har en sjanse til å bli neste statsminister. I så fall vil en investeringssesjon finne sted, etterfulgt av en avstemning som krever absolutt flertall. Hvis ikke, vil det være en andre omgang der det eneste kravet simpelt flertall.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler