EU konfronterer Beijing

EU har anklaget Kinas president Xi Jinping for å ha satt freden i Sør-Kinahavet i fare.

EU har oppfordret alle parter til å følge en domstolsavgjørelse fra 2016 som avviste det meste av Kinas krav på suverenitet over dette havområdet, men som Beijing har avvist. I forrige uke ga Brussel ut en ny politikk som tar sikte på å øke sin innflytelse i Indo-Stillehavsregionen for å motvirke Kinas økende makt. Det kommer samtidig som  Filippinene protesterte mot Kina over manglende tilbaketrekning av «truende» båter som antas å være bemannet av maritim milits rundt det omstridte Whitsun Reef, som Manila kaller Julian Felipe Reef.

EU gjentok sin sterke motstand mot «ensidige handlinger som kunne undergrave regional stabilitet og internasjonale regelbaserte ordener».  De oppfordret alle parter til å løse tvister fredelig i samsvar med internasjonal lov, og fremhevet en  internasjonal voldgift fra 2016  som gikk til fordel for Filippinene mens den ugyldiggjorde de fleste av Kinas krav i Sør-Kinahavet.  Den kinesiske utsendingen til EU gjentok i en uttalelse på lørdag at revet er en del av Kinas Nansha-øyene, også kjent som Spratly-øyene, og at det var «rimelig og lovlig» for kinesiske fiskebåter å operere der og beskytte seg mot vinden…

Det filippinske utenriksdepartementet sa at maritime tjenestemenn hadde observert den «fortsatte uautoriserte tilstedeværelsen og aktivitetene» til 160 kinesiske fiske- og militsfartøyer rundt de omstridte Spratly-øyene og Scarborough-stimen per 20. april. Fem kinesiske kystvaktfartøyer ble også oppdaget rundt områdene.  «Den fortsatte  truende tilstedeværelsen til de kinesiske fartøyene skaper en atmosfære av ustabilitet og er en åpenbar ignorering av forpliktelsene fra Kina for å fremme fred og stabilitet i regionen,» sa det filipinske utenriksdepartementet.  Filippinene kunngjør en økning i tilstedeværelsen av fartøyer i EEZ. I henhold til internasjonal lov har utenlandske fartøy lov å gjøre «uskyldig passasje» gjennom et lands økonomiske zoner.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler