Gloria tok liv

To døde personer ble resultatet av stormen “Gloria” ville framferd da den passerte gjennom Alicanteprovinsen 19-21. januar. En 75 år gammel kvinne døde da et hus kollapset i gamlebyen i Alcoy. Totalt kollapset tre hus i denne gamlebyen under uværet.

Slik så det ut på Spanias østkyst mange steder etter at stormen Gloria hadde passert.

Kvinnen oppholdt seg på kjøkkenet i fjerde etasje da baksiden av bygningen i calle San Augustin kollapset og hun fikk steinsprut over seg.  Dette skjedde like før klokka ti om morgenen, da de bakre delene av to bygninger på fem etasjer  der kjøkken og baderom var plassert, falt sammen. I nummer 10 var det ingen inne, men i nummer 8 var det tre leietakere inne. En av dem var i leiligheten, men i delen mot gaten, så han forlot hendelsen uskadd, mens den andre klarte å komme seg unna.

Et redningsaksjon bestående av 18 brannmenn og 15 fra sivilforsvaret ble umiddelbart igangsatt sammen med en lavinehund fra det provinsielle konsortiet. Den døde kvinnen ble lokalisert etter ca. en time. Det ser ut til at vannlekkasjer som følge av kraftig regnvær ligger bak kollapsen. Bygningene ligger på en tomt som en gang var bebygd av andre bygninger som ble revet, noe som har gjort dem mer utsatt for det dårlige været.   

Onsdag morgen ringte en nabo det lokale politiet i La Nucia for å rapportere at han hadde sett et legeme som fløt i Guadalest-elven.  Det viste seg å være en mann på 67 år som forsvant dagen før i Callosa d’en Sarrià.   Det eneste som er kjent, er at mannen kjørte med bilen sin fra Benidorm til  sin egen eiendom i Callosa d’en Sarrià, og og siden så ingen noe mer til ham. Natt til tirsdag fant brigaden som utførte søkearbeidet mannens bil. Kjøretøyet var tomt og ble funnet i et fullstendig oversvømmet område med svært vanskelig tilgang.  

Stormen Gloria med regn, vind og snø  krysset den østlige halvøya og krevde minst ni menneskeliv, fem av dem i Valenciaregionen.  Store materielle ødeleggelser, strømbrudd og forurenset drikkevann skapte store vanskeligheter den tiden dette sto på. Nå er det klart for opprydding og sikkert også kritikk mot styrende myndigheter fordi beredskapen ikke er god nok. Blant annet har kritikken haglet mot myndighetene i Alcoy som blir beskyldt for ikke å ha god nok sikring av drikkevannet samt mangel på informasjon.  Strendene langs kysten er kaotiske, og på mange av dem er sanden vasket helt ut, for eksempel på den store Postiguetstranden i Alicante.  Stormen Gloria  skal være den verste som har rammet våre områder på nesten 40 år.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler