Russland fyller på

 Russland vil snart ha mer enn 120 000 soldater ved Ukrainas grense, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba tirsdag og ba om nye vestlige økonomiske sanksjoner for å avskrekke Moskva fra «ytterligere opptrapping.»

Washington og NATO har vært urolige for den store oppbyggingen av russiske tropper nær Ukraina og på Krim , halvøya som Moskva annekterte fra Ukraina i 2014. Vestlige tjenestemenn sier at konsentrasjonen av tropper nå er større enn under annekteringen. Tallet gitt av Kuleba er høyere enn Ukrainas tidligere estimat på 80.000 russiske tropper, hvorav 50.000 er nylig utplasserte soldater. “Russiske tropper fortsetter å ankomme i nærheten av grensene våre i nordøst, i øst og i sør. Om en uke forventes de å nå en samlet styrke på over 120 000 tropper, »fortalte Kuleba en online pressekonferanse. «Dette betyr ikke at de vil slutte å bygge opp styrkene sine ved dette tallet,» sa Kuleba og advarte om det han sa var Moskvas uforutsigbarhet, selv om han sa Ukraina ikke ønsket konflikt med Russland.

“Kostnadene for å forhindre Russlands videre opptrapping vil alltid være lavere enn kostnadene for å stoppe det og redusere konsekvensene. … Det er mye mer effektivt å få Moskva til å forstå at en ny fase av aggresjon vil få alvorlige konsekvenser for Russland, internasjonal isolasjon og smertefulle økonomiske sanksjoner. » Kuleba ba også om at Moskva igjen skulle forplikte seg til våpenhvile i Øst-Ukraina, der russestøttede styrker har kjempet mot ukrainske tropper i en konflikt som Kiev sier har drept 14 000 mennesker siden 2014. Kiev og Moskva har  skyldt på hverandre for økning i antall tap i konflikten de siste ukene. Kuleba sa at russiske snikskyttere drepte ukrainske soldater for å provosere Ukraina til motangrep.

Russland har sagt at troppoppbyggingen er en tre ukers  militærøvelse for å teste kampberedskap som svar på det de kaller truende oppførsel fra NATO. Moskva beskyldte tirsdag også USA og NATO for ”provoserende aktivitet” i Svartehavets farvann og luftrom. Kuleba deltok på en videokonferanse med EUs utenriksministre og sa at han åpent «ba kolleger om å begynne å vurdere en ny runde sektorsanksjoner mot Russland.» Han sa at han ikke følte EU-ministrene var klare for et slikt grep, men han fortalte dem at individuelle sanksjoner mot russiske tjenestemenn var utilstrekkelige.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler