«Wonder Woman» stenger vei

I de kommende dager vil bare superhelter kunne nå strendene i Nasjonalparken Corralejo Dunes  på kanariøya Fuerteventura. Den eneste veien som går gjennom det beskyttede området forblir stengt til 6. oktober takket være en beslutning fra den lokale myndigheten i Canariaskoalisjonen og sosialistpartiet (PSOE). I denne perioden vil filmprodusenten Warner Brothers filme en del av «Wonder Woman 1984», oppfølgeren til fjorårets  «Wonder Woman». Øystyret hevder at veien er stengt for å fullføre en sosioøkonomisk studie om hvordan en slik nedleggelse vil påvirke området i høysesongen. Men opposisjonspartier, beboere og lokale hoteller mistenker at beslutningen bare er en unnskyldning for å tillate Warner Brothers å filme i det tropiske paradiset med færre forstyrrelser. Borgmesteren i La Oliva, Isai Blanco, sier Warner Brothers har fått en «kommunal tillatelse» til filming i 11 dager. Blanco  hevder at filmproduksjonen vil ha enorme økonomiske fordeler for øya, med en inntekt for Fuerteventura på opptil 20 millioner euro fra innspillingen.

Men ikke alle er like glade for ankomsten av «Wonder Woman». Øystyret privatiserer et offentlig område,» hevder Rafael Méndez, en talsmann for de lokale innbyggerne som protesterer mot veistengingen. Advokaten sier at lokalbefolkningen vil bli tvunget til å kjøre mange kilometer ekstra for å komme hjem og hevder at det vil bli flere trafikkorker og køer som følge av dette.   Turister vil bare kunne komme til sanddynene til fots. Méndez er overbevist om at miljøundersøkelsen ikke er hovedårsaken til stengingen av veien og mener at rådet løy ved å ikke innrømme at  vedtaket faktisk var en konsesjon til et privat selskap. Han er også bekymret for at filminnspillingen vil «skade» de berømte sanddynene.

Fuerteventuras lokalmyndigheter  godkjente offisielt stengingen 30. juli, og annonserte at 11 kilometer av motorveien FV-104   ville bli stengt i kommunen La Olivia. Rådet forklarte at stengingen var nødvendig for å studere hvordan virkningen av en potensiell stenging av veien ville virke på trafikk, turister, økonomisk aktivitet og lokalbefolkningen i høysesongen, og gi harde fakta for å stanse planer om at veien skulle kunne bli permanent stengt. I 2005 bestemte den daværende regionale   regjeringen på Kanariøyene at veien måtte stenges når den nye FV-1-motorveien  ble fullført. Om lag 27 000 mennesker bor i La Olivia, og mer enn 16 000 personer besøker kommunen mellom august og september, ifølge de nyeste dataene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler