Kina: Problemene tårner seg opp

group of people between buildings

Kinas økonomiske data er problematiske, siden de bare presenterer et rosenrødt syn i stedet for å illustrere de virkelige vanskelighetene og presset landet står overfor, ifølge tidligere finansminister Lou Jiwei, som rapportert av South China Morning Post 13. desember.

Lous kommentarer kom på et forum holdt av det kinesiske senteret for internasjonale økonomiske utvekslinger i Beijing lørdag, bare en dag etter et tre dager langt møte med Kinas sentrale og provinsielle ledere for å sette økonomiske prioriteringer for den kommende periode. Han påpekte motsetningen mellom den sterke forsiktigheten i den offisielle uttalelsen etter det møtet med ledere, og de positive indikatorene vist i de økonomiske dataene. I møteerklæringen advarte kinesiske tjenestemenn om at landet sto overfor «trippelpress»: mindre etterspørsel, problemer på tilbudsiden og svekkede forventninger. Den typen alvorlig tone må sies å være sjelden, og ikke relatert til forrige måneds sterke handels- og fabrikkaktivitetstall, etter at både produksjons- og forbruksindekser slo markedsforventningene i oktober, la SCMP til.

«Hvorfor har vi trippeltrykksprøven? Hvor er dataene som støtter det? Tallene er ganske gode, sa han. «Det er ikke nok data til å vise den negative siden.» «Sammenlign det med USA, hvor de har positive og negative data.» Lou, som nå er direktør for utenrikskommisjonen til Chinese People’s Political Consultative Conference, landets høyeste politiske rådgivende organ, sa at det var måleproblemer med dataene, ikke bare  begrenset til det totale antallet selskaper, arbeidsstyrken, deltakelsesprosent og ulikhetsindeksen. For eksempel viste de publiserte dataene bare hvor mange selskaper som var opprettet i Kina, men avslørte ikke antall selskaper som hadde forsvunnet.

Per 1. november hadde Kina 150 millioner markedsenheter (inkludert selskaper, forhandlere for egen regning og landlige kooperativer), rundt 100 millioner mer enn et tiår tidligere, ifølge den statlige markedsreguleringen. «Men blant de 150 millioner enhetene er minst 40 millioner ikke aktive,» sa Lou, og forklarte at noen selskaper ikke hadde noen forretningsaktiviteter siden registreringen og andre hadde problemer med å opprettholde driften. Det totale antallet kan også være overdrevet, siden det er vanskelig å melde seg av, men enkelt nok å registrere seg, la han til. I tillegg sa Lou at yrkesdeltakelsen i Kina har en tendens til å synke, men det er lite data om dette.

Kinas Gini-koeffisient, som måler fordelingen av inntekt i en befolkning, er et annet problem. Offisielle data fra National Bureau of Statistics (NBS) viser en nedgang i Kinas Gini-koeffisient, fra en topp på 0,491 i 2008 til 0,468 i 2020, noe som indikerer en forbedring i inntektslikhet. Lou sa imidlertid at den lave avlesningen ble tilskrevet det faktum at indikatoren ikke tok hensyn til forbruket til enkelte bedriftseiere i deres selskaper. Han påpekte også at måten Kina og USA utfører sin finanspolitiske stimulans på, bidro til forskjellen i statistisk presisjon mellom de to landene. Mens amerikanere mottok stimuleringssjekker med et nøyaktig beløp registrert, mottok fattige kinesere billioner av yuan direkte fra myndighetene, hvis statistikk ikke var gjennomsiktig.

«Men hvor mye har vi gitt? I det minste det jeg har hørt er at det er vanskelig å si, vi har ikke fått mye løsepenger, sa Lou. Til tross for alle de nevnte dataproblemene, sa tidligere minister Lou at det ikke var NBS sitt ansvar, og at det var «forklaringer» på å velge hvilke tall som ikke kunne telles. Men han forklarte ikke hva disse «forklaringene» er.

En rekke kinesiske selskaper sliter nå økonomisk. Ikke bare de store eiendomsselskapene som står på konkursens rand. Etter at Bytedance og iQiyi sparket en rekke ansatte, har Kuaishou, eieren av videodelingsplattformen nest etter Tik Tok, også begynt å gjøre det samme.  Forretningsrapporten for tredje kvartal utgitt av Kuaishou 23. november viste at Kuaishou fortsatt tapte, det justerte nettotapet beløper seg til 4,822 milliarder yuan (760 millioner dollar), en økning på 401,4 % i samme periode.

Relaterte artikler