Spionerte for USA på Assange

David Morales, eieren av et spansk sikkerhetsselskap som hadde ansvaret for å beskytte den ecuadorianske ambassaden i London, mens WikiLeaks leder Julian Assange bodde der, er blitt arrestert og løslatt for kausjon, ifølge den spanske avisen EL PAÍS. Direktøren for UC Global S. L. blir etterforsket av Spanias høyesterett, Audiencia Nacional, etter angivelig å ha beordret at private samtaler WikiLeaks-grunnleggeren hadde blant andre med sine advokater, skulle bli avlyttet, samt angivelig å formidle informasjonen som ble samlet inn og overlevert til USAs etterretningstjenester.

Morales ble arrestert 17. september i den sør-spanske byen Jerez de la Frontera, hvor sikkerhetsfirmaet holder til. Informasjonen om dette har  ikke kommet frem før nå fordi etterforskningen ble hemmelighetsstemplet. Politibetjenter gjennomsøkte selskapets kontorer og beslagla også harddisker og dokumenter, som alle blir analysert av dommeren som har ansvaret for saken, José de la Mata. Ifølge rettslige kilder ble det funnet to skytevåpen med utviskede serienumre  i Morales hjem, i tillegg til € 20.000 i kontanter. Morales ble ført til Madrid der han ble avhørt  før han ble løslatt for kausjon. Passet hans ble beslaglagt og bankkontoene hans frosset. Han må for øyeblikket melde seg for dommeren annenhver uke.

Undersøkelser omkring  Morales og hans sikkerhetsselskap begynte i august, flere uker etter at EL PAÍS avslørte eksistensen av videoer, lydopptak og fortrolige rapporter satt sammen av UC Global S. L., som avslører at møter som Assange hadde holdt med sine advokater og kolleger ble spionert på. Båndene er potensielt bevis på brudd på klientens advokats konfidensialitet. USA har bedt om at Assange skal utleveres fra Storbritannia for å møte siktelser relatert til WikiLeaks’ publisering av informasjon relatert til hemmelige militære aksjoner i Afghanistan og Irak. Han er tiltalt for lovbrudd som kan gi ham en strafferamme på opptil 175 år i fengsel.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler