Ciudadanos kan bli hardt straffet

Regionspresident Isabel Díaz Ayuso fra Partido Popular har utlyst nyvalg i Madrid. Her er den siste meningsmålingen fra Hamalgama Métrica, offentliggjort i ok.diario 12. april. 

I denne meningsmålingen før valginnspurten starter, har Ayuso klart å doble PP-setene, noe som i så fall vil  garantere henne et knapt absolutt flertall på 69 representanter sammen med Vox. Meningsmålingen spår en svak vekst for PSOE-listen ledet av Ángel Gabilondo (som vil gå fra 37 til 39 seter ), mens  Pablo Iglesias fra Podemos blir forvist til fjerde plass, etter MasMadrid.  Ciudadanos (Cs),  får ingen representasjon i forsamlingen,  med bare 4,7% av stemmene.

Den systematiske angrepskampanjen mot den regionale regjeringen som ble lansert av La Moncloas (statsministerens) propagandamaskin, har ikke slått an hos velgerne. Tvert imot vil PP ifølge meningsmålingen doble resultatene og gå fra 30 til 60 seter. På denne måten vil Isabel Díaz Ayuso garanteres gjenvalg som president for Madrid-regionen gjennom en pakt med Vox, som vil få ni mandater. Begge partiene ville få 69 tilsammen,  et tall som garanterer absolutt flertall, men som vil være truet hvis mobilisering av venstrepartiene klarer å snappe et enkelt sete fra PP. Alt henger derfor i lufta og det blir en uhyre spennende innspurt i Madrid.

Vox ledet av Rocío Monasterio bryter med sin oppadgående trend (ved det siste regionale valget fikk det 12 mandater og nå står det igjen med ni) fordi Ayuso klarer å samle sentrum-høyre stemmene, med et budskap om frihet i møte med restriksjoner og kjeden av feil gjort av regjeringen Pedro Sánchez under pandemien. I møte med kritikk fra La Moncloa og dens konstellasjon av venstreorienterte medier, får Ayuso støtte av økonomiske data: Madrid-økonomien avsluttet siste kvartal 2020 med en vekst på 4,4% (mens det spanske BNP stagnerte gikk ned  0,4%) og klarte å redusere arbeidsledigheten til 13,53% (mot 16,13% for hele Spania). I tillegg fikk Madrid inn 17.910 millioner euro i utenlandske investeringer i 2020, 75,2% av summen for hele Spania.

Podemoslederen Pablo Iglesias har satset alt i Madrid. Han klarte å oppfylle drømmen til enhver politiker fra Podemos: Å lede visepresidentskapet for sosiale forhold i en tid da tusenvis av familier har mistet jobben og antallet under fattigdomsgrensen vokser.   Den første oppgaven til Podemos i valgkampen har vært å oppmuntre, organisere og deretter rettferdiggjøre angrepene mot Vox-ledere og velgere ved demonstrasjonen holdt av Santiago Abascal i Vallecas. Befolkningen i Madrid ser ikke ut til å belønne denne oppførselen: Det kan registreres en liten framgang, fra 7 til 10 seter, men Pablo Iglesias vil bli degradert til fjerde, etter MasMadrid-kandidaten, Mónica García , som utnyttet sin rolle som anestesilege i folkehelsen og oppnår 18 mandater (sammenlignet med de 20 som de oppnådde under siste valg).   

Valgdagen 4.mai  er også avgjørende for Ciudadanos (Cs), som risikerer sin egen utslettelse.   Cs kan få betale dyrt for illojaliteten rundt Murcias mistillitsforslag, som gjorde det oransje partiet til en upålitelig partner og førte til nyvalg i Madrid. I følge Hamalgama Métrica-undersøkelsen virker Cs dømt til å forsvinne i Madrid, og sitter igjen med bare 4,7% av stemmene, under de 5% som kreves for å være representert. Arrimadas-partiet ville dermed gå fra å være den tredje største med 26 seter, i det siste valget, til å ha null. Hvis disse dataene blir bekreftet under valget, vil Ciudadanos bli dødelig såret på nasjonalt nivå. Innbyggerne i Madrid er klar over at det er mye som står på spill ved 4.mai-valget: selv om det ikke blir noen rekord, vil deltakelsen vokse fra 64,27% til 66,87%, ifølge undersøkelsen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler