Varebil med 52 migranter krasjet i grensekontroll

Politiet har arrestert en varebilsjåfør som krasjet gjennom et travelt grensekontrollpunkt mellom Marokko og Spania med 52 afrikanske migranter inkludert en fem måneder gammel baby om bord.

Grensekontroll Marokko-Spania – Varebil krasjet med 52 immigranter

Fire personer trengte sykehusbehandling etter at den marokkanske sjåføren, med fransk pass, smadret gjennom et sjekkpunkt i høy hastighet og trengte inn i Spanias nordafrikanske enklave Ceuta. Tunge metallporter styrtet i bakken under hendelsen som skjedde like før klokka 3 i natt til mandag. Det var ikke klart om den hadde brutt gjennom andre gjerder på den marokkanske siden.

De 34 mennene, 16 kvinnene og to barn som var pakket inn i varebilen, var alle afrikanere fra land sør for Sahara. De ble hentet av politiet etter å ha flyktet fra kjøretøyet etter at Spania var nådd, og mange løp mot Almadraba-stranden før de tok ly for regnet på den takbelagte terrassen på en kaffebar nær strandpromenaden.

En lokal politibetjent som ba om ikke å bli navngitt, sa: – Det er et mirakel at dette ikke har endt opp med et massivt dødstall. – Det er absolutt galskap å pakke 52 personer i en varebil av denne størrelsen og deretter kjøre i full fart og slå seg gjennom tunge metallbarrierer. Deres liv ble definitivt utsatt for livsfare. En fem måneder gammel baby og et seks år gammelt barn var om bord i den lille varebilen sammen med mødrene, og  de var ikke blant de fire personene som trengte sykehusbehandling for lettere skader.

Politiets fagforening Jupol, som kommenterer dramaet, sa:  – En varebil fullpakket med migranter har kommet inn i Ceuta med makt, og smadret en grenseport med vold og greid å krysse inn på spansk jord. Det spanske private nyhetsbyrået Europa Press, som siterer Røde Kors-tjenestemenn,  sa at varebilen satte fart over grensen før daggry og brøt gjennom minst en metallport. Taktikken for å få migranter over det travle El Tarajal-sjekkpunktet mellom Marokko og Spania ved å kjøre i høy hastighet gjennom grenseportene ble første gang prøvd for seks år siden, men politiet sier at ingen noensinne har tatt til seg den farlige strategien med å prøve å få så mange mennesker over grensen samtidig. De fleste av de som ble hentet i morges, antas å være fra Guinea. De er nå ført til et lokalt flyktningesenter.

I mai 2015 ble en åtte år gammel gutt funnet kroket sammen inne i en ball inne i en koffert på samme sjekkpunkt etter at politiet stoppet en marokkansk tenåring som betalte for å ta ham over grensen. Unggutten, som ble kalt Adou Ouattara og kom fra Elfenbenskysten, ble senere gjenstand for en bok skrevet av en journalist som beskrev familiens desperate forsøk på å bli gjenforent i Europa. En måned senere åpnet politiet panseret til en mistenkelig bil ved El Tarajal-grensen og fant en migrant fra Guinea som klemte seg sammen med overkroppen mot den varme motoren og bena mot frontruten.

Ceuta og Spanias andre nordafrikanske enklave Melilla har vært åstedet for flere massekryssinger av afrikanske migranter som har klatret over grensegjerdet som skiller Marokko fra europeisk jord. I februar 2017 ble hundrevis av blodige og emosjonelle afrikanere filmet mens de ropte ‘Viva España’, ‘We Love You España’ og ‘Boza, boza’, som betyr ‘Seier, seier’ og  jublet av glede for å ha kommet til Europa. Mange var halvnakne og barbeinte, og andre blødde fra dype kutt de hadde fått etter å ha klart å nå Ceuta. Lokale myndigheter sa den gang at de trodde rundt 900 migranter hadde forsøkt å storme gjerdet – og mer enn 400 hadde klart å krysse det.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler