Ta det med ro etter Covid-19

person in black pants and black and white nike sneakers

Eksperter advarer om at folk skal gjenoppta normale aktiviteter, spesielt å trene seg sakte og forsiktig opp igjen etter COVID-19. 

Dr. Jordan D. Metzl, en medisinsk lege i idrettsmedisin i New York, sier at han la merke til at mange av pasientene hans slet med å komme tilbake til sine tidligere aktivitetsnivåer etter å ha vært syke. Han sier at COVID-19 har endret sitt råd til pasienter som ønsker å gå tilbake til treningsprogrammene etter å ha hatt virussykdommer. Mens han pleide å gi dem råd om at «hvis trening vanligvis får deg til å føle deg bedre, gå for det,» anbefaler han nå forsiktighet.

I en artikkel han skrev for The New York Times sa Metzl at mange av pasientene hans rapporterte ekstrem tretthet og pustevansker etter en kamp med COVID-19. Andre så ut til å ha problemer med hjertet, inkludert arytmier og betennelse i hjertemuskelen. Ifølge USA Today er det sterke bevis for at COVID-19 påvirker hjertet og ikke bare luftveiene. Eksperter ser flere pasienter med betennelse og arrskader i hjertet etter sykdommen og oppfordrer folk som har vært syke i mer enn noen få dager, til å gå sakte tilbake til normal aktivitet. Idrettsutøvere rådes til å ta en blodprøve og EKG, eller elektrokardiogram, før de fortsetter med idretten.

 En studie publisert av Ohio State University fant at fire av 26 konkurransedyktige idrettsutøvere som hadde COVID-19 hadde symptomer på myokarditt, en sykdom som påvirker hjertemuskelen og kan forårsake hjertesvikt eller plutselig død, ifølge USA Today. I følge Times fant en tysk studie publisert i JAMA Cardiology tegn på myokarditt hos 78 prosent av den sunne befolkningen de testet. Metzl og hans kolleger ved Hospital for Special Surgery publiserte et bevisbasert sett med retningslinjer for de som ønsker å gjenoppta fysisk aktivitet, og sa at alle som har vært alvorlig syke med COVID-19, bør gå til legen sin først.

Blant anbefalingene deres er:  Ikke trene hvis du har symptomer på sykdom, som feber, brystsmerter, hoste eller kortpustethet.

Gå sakte tilbake og vent 7 dager før du går tilbake til trening etter at symptomene har avtatt. Når du starter programmet, jobber du med 50% intensitet.

Slutt å trene hvis du opplever symptomer på brystsmerter, feber eller hjertebank og oppsøke lege.

Metzl foreslår at noen pasienter bør konsultere en kardiolog før de trener hvis de hadde hjerte-relaterte symptomer under COVID-19.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler