Vurderer å blande vaksiner for å øke effektiviteten

person in white gloves with blue textile on lap

Etter at det kinesiske regimet leverte hundrevis av millioner doser av sine COVID-19- vaksiner til utlandet, innrømmet dets øverste helseansvarlige 10. april at effektiviteten til de kinesiskproduserte vaksinene er lav.

De Kina-produserte vaksinene “har ikke veldig høye beskyttelsesgrader,” sa den kinesiske CDC-direktøren George Fu Gao på «2021 National Vaccine and Health Conference» i Chengdu, ifølge nyhetsbyrået AP . «Det vurderes nå om vi skal bruke forskjellige vaksiner fra forskjellige tekniske linjer for vaksineringsprosessen.» Kinesiske statlige medier rapporterte  om konferansen, men nevnte ikke Gaos kommentarer om effektiviteten av innenlandske vaksiner.  Gao hadde til dags dato vært kritisk til effektiviteten til mRNA- vaksinen som ble tilbudt av Pfizer-BioNTech og Moderna. På den to dagers Chengdu-konferansen endret Gao imidlertid plutselig tonen da han avslørte at myndighetene anerkjente den lave effekten av de nåværende Kina-produserte vaksinene. «- Alle bør vurdere fordelene mRNA-vaksiner kan gi for menneskeheten,» sa Gao. «Vi må følge det nøye og ikke ignorere det bare fordi vi allerede har flere typer vaksiner.»

Gao ga ikke en klar metode for hvordan forskere kan blande de forskjellige vaksinene for å vaksinere mennesker. Men han antydet at det var behov for forskjellige typer vaksiner for å forhindre nye virusinfeksjoner.  Kina har ikke godkjent noen utenlandsk COVID-19-vaksine. Den har  godkjent fem Kina-produserte vaksiner — tre inaktiverte vaksiner, en adenovirus- vaksine og en protein-underenhetsvaksine — for nødbruk. De tre Kina-produserte inaktiverte vaksinene – Sinovacs Beijing-produserte CoronaVac, Sinopharms Wuhan-produserte Vero-celle og Sinopharms Beijing-produserte vaksine – har blitt tilbudt og sendt til andre land de siste månedene. Siste trinn kliniske vaksineforsøk med CoronaVac i Brasil ble vist å ha en effekt på 50,4 prosent – bare så vidt å over WHOs sin 50 prosent terskel for myndighetsgodkjenning. Sinopharms inaktiverte vaksiner ble testet i kliniske forsøk i siste trinn i Peru, hvor den peruanske forskeren Ernesto Bustamante avslørte: «effekten av Sinopharms Wuhan-produserte vaksine er 33,3 prosent, og Sinopharms Beijing-produserte vaksine er 11,5 prosent.»

 Informasjon om effektiviteten til de Kina-produserte vaksinene og deres bivirkninger er sensurert i Kina. 20. mars fortalte Gao det statlige media CCTV at to doser med Kina-produsert COVID-19-vaksine kanskje ikke er nok, og en tredje dose kan være nødvendig for å forhindre infeksjoner. «Antistoffene i kroppen [produsert etter å ha tatt de inaktiverte vaksinene] er kanskje ikke så bra for å forhindre luftveisinfeksjoner,» sa Gao. Gaos intervju var som svar på tiltak tatt i De forente arabiske emirater, der vaksinens distributør har sagt at de vil begynne å tilby en tredje dose av vaksinen i mars på grunn av lav effekt. De forente arabiske emirater  godkjente Sinopharm-vaksinen i 2020. Hong Kong kunngjorde at minst 12 av totalt 412 800 vaksinerte mennesker døde etter å ha mottatt sin første dose av Sinovac-vaksinen, selv om myndighetene sa at vaksinen ikke er direkte knyttet til dødsfallene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler