87 prosent skeptiske til media

Mens 13 prosent svarte at de hadde stor tiltro til media, svarte dobbelt så mange, 26 prosent, at de har mindre eller ingen tiltro til mediene, en økning fra 18 prosent i februar. Tilliten til journalistene er også svekket.

I undersøkelsen utført av Respons Analyse på oppdrag av Nordiske Mediedager i Bergen svarer altså kun 13 prosent av de spurte i april at de har stor tiltro til mediene. Det er halvering fra 26 prosent i februar. Det kan være flere grunner til dette. Blant annet skråsikkerheten blant norske journalister om at president Trump var skyldig i å involvere seg med russerne for å vinne valget. Media har over to år kjørt en ukritisk stigmatiserende hat- og hetskampanje mot Trump, som underveis har utviklet seg til å bli en parodi på media selv. Han ble frikjent for anklagenei rapporten til Mueller.

I tillegg kommer blant annet  skepsisen i kjølvannet av VGs håndtering av Trond Giske og dansevideo-saken. Tilliten i april er statistisk signifikant lavere enn alle målinger i medieundersøkelsen siden 2005. VGs utviklingsdirektør Ola Stenberg mener man ikke kan konkludere med at Giske-saken også har resultert i svekket tillit til mediene generelt. – Etter så mye omtale og oppmerksomhet kan den selvfølgelig ha påvirket, men jeg tror det er veldig uklokt slik verdensbildet er akkurat nå å tro at medienes tillit generelt er basert på én sak, sier han.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler