Angrep mot skip kan føre til krig

USAs statssekretær Mike Pompeo klandret Iran for angrepet på to oljetankere ved Persia-Gulfen på torsdag. Det er frykt for at diplomatisk innsats ikke vil være nok til å avverge en militærkonfrontasjon mellom USA og Iran. Foto: Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images

En høytstående amerikansk forsvarsoffiser har fortalt Fox News at det er «svært sannsynlig at Iran er ansvarlig» for angrepet på minst en av oljetankskipene i Oman-golfen tidlig torsdag morgen, og bekrefter at marinen så en ueksplodert mine festet til skroget.

Tjenestemenn sier at den ueksploderte Limpet-minen som ble oppdaget på skroget til det Panama-noterte, japansk-eide «Kokuka Courageous», er den samme typen mine som tidligere har skadet fire oljetankere i samme område – et angrep USA beskylder Iran for å stå bak.  En talsmann for Taiwans CPC Corp, som chartret den andre båten som ble angrepet torsdag morgen, Front Altair, tilhørende norskeide Frontline, sa at den var «antatt å ha blitt rammet av en torpedo», selv om dette ikke ble bekreftet. Enten er det  torpedo eller miner, fortalte Jakob P. Larsen, sjøsikkerhetssjef for BIMCO.  Associated Press skriver at hendelsen bringer regionen nærmere en væpnet konflikt. «Rederiet ser dette som en eskalering av situasjonen, og vi er omtrent like nær konflikt uten at det foreligger en faktisk væpnet konflikt, så spenningene er svært høye,» sa Larsen.

 Amerikanske tjenestemenn har gjentatte ganger advart om at det iranske regimet utgjør en troverdig trussel i Midtøsten, noe som tvinger Trump-administrasjonen til å ruste opp med mer sikkerhet i regionen i form av flere bombefly  og tropper.   General Frank McKenzie, leder av de amerikanske styrkene i Midtøsten, advarte under en nylig tur til regionen om en uspesifisert «overhengende» trussel fra Iran. Utenriksminister Mike Pompeo sa i forrige måned under et overraskelsesbesøk i Irak at trusler fra Iran er «spesifikke» og nært forestående.»

Tilbake i mai ble USAs militære satt i alarmmodus etter rapporter om at iranske styrker lastet raketter på to iranske kommersielle båter som seiler rundt Persia-gulfen, ifølge Wall Street Journal. I to uker skygget USA skipene da spenningene fortsatte å stige, ifølge rapporten. Skipene kom til slutt tilbake til en havn og losset rakettene, sa iranske tjenestemenn.   «Den beste måten å beskrive dette på er et skjult, troverdig første våpen,» fortalte en amerikansk etteretningsoffiser. «Bruk  av et handelsskip for et angrep er i seg selv  en veldig provoserende handling.»

Fredriksen-eide MT Front Altair, med flagg fra Mashalløyene,  var lastet med nafta, et svært brennbart petrokjemisk produkt, på vei til Japan. Front Altair kom fra Ruwais i Emiratene, et lastepunkt for det statlige Abu Dhabi National Oil Co.  International Tanker Management, som driver MT Front Altair, sa at en eksplosjon hadde forårsaket brann om bord. Firmaet sa til Associated Press at hendelsen fortsatt blir undersøkt, og det var uklart hva som forårsaket eksplosjonen. Skipets mannskap på 23 personer ble evakuert av det nærliggende sørkoreanske  «Hyundai Dubai», og er nå trygt i land, sier firmaet.

Den andre tankeren, Kokuka Courageous, har omfattende skrogskader og 21 sjømenn ble evakuert,   en med mindre skader. Fartøyet kom fra Mesaieed, Qatar og Jubail, Saudi-Arabia, med metanol, en kjemisk forbindelse brukt i en rekke produkter.  Spenningen mellom USA og Iran har nå nådd en feberhøyde, og den diplomatiske innsatser for å avhjelpe situasjonen har en tendens til å stange i en vegg. Japans statsminister Shinzo Abe besøker Iran denne uken og forventes å forsøke å de-eskalere spenningen mellom Teheran og Washington, selv om det ikke er noen signifikant gjennombrudd i sikte.  Abes besøk sammenfalt med det iranskstøttede Houthi-opprørernes angrep på Saudi-Arabias Abha regionale flyplass som etterlot  26 sårede personer.  Amerikanske styrker  ble satt i høyeste beredskap etter etteretningsrapporter som viste at Iran-støttede militser i Irak flytter missiler nærmere amerikanske baser. Dette førte til at USA ba alt ikke-essensielt personell om å forlate den amerikanske ambassaden og konsulat i Irak.

President Trump sendte i mellomtiden Patriotbatteri og B-52 bombefly til regionen, sammen med hundrevis  nye tropper for å forsterke  de titusenvis som allerede er utplassert i regionen. Midt oppe i alt  dette truer Iran også med å trekke seg fra atomavtalen fra 2015, og gjenoppta å anrike uran nærmere våpengrad fra  den 7. juli dersom europeiske allierte ikke gir nye vilkår for atomavtalen.  Ilan Goldenberg, sikkerhetsdirektør i Midtøsten ved CNAS (Senter for en ny amerikansk sikkerhet), et forsvars- og nasjonal sikkerhetstanker, tweetet i dag  torsdag: «Jeg har sagt den siste måneden at faren for krig mot Iran er overdrevet. Ikke etter i dag. Vi burde være opptatt av det.»

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler