Mens pandemien herjer

man in white t-shirt and blue denim jeans standing beside woman in white long sleeve

Kina er det eneste land i verden som har tjent på pandemien. Økonomien har raskt kommet på rett kjøl igjen og kinesiske selskap er opptatt med å kjøpe opp radbrukne selskaper i resten av verden. Samtidig er ytterligere en varsler dømt, mens WHO gjør seg klar til å undersøke hva som skjedde, selv om det blir på Kinas premisser.

En regimekritisk  borgerjournalist som varslet om koronautbruddet i Wuhan i februar, er dømt til fire års fengsel, følge telegrambyrået AFP.  Den tidligere advokaten Zhang Zhan mottok dommen i et kort rettsmøte i Shanghai, nesten ett år etter at virusutbruddet først ble oppdaget i Wuhan og siden spredte seg til hele verden.  Zhang Zhan  var tiltalt for «å ha oppildnet til konflikt og framprovosert trøbbel» i den første kaotiske fasen av utbruddet. Hun rapporterte direkte fra overfylte krematorier og sykehus og disse ble delt i stort omfang på sosiale medier i februar. Hun skrev  at myndighetene ikke ga folk nok informasjon og deretter bare stengte byen Wuhan ned.  – Dette er et voldsomt brudd mot menneskerettighetene, skrev Zhang.

Det er en av hennes forsvarere, Ren Quanniu, som melder om dommen. – Zhang Zhan var knust da dommen ble opplest, sa Ren. Helsetilstanden skal være svært dårlig etter at hun har sultestreiket siden juni og siden da fått næring gjennom en tube i nesen. – Da jeg besøkte henne i forrige uke fortalte hun at hvis hun får en langt straff, vil hun sultestreike til sitt siste øyeblikk. Hun er overbevist om at hun vil dø i fengsel, sa Ren før rettssaken startet. – Det er en ekstrem form for protest mot dette samfunnet og situasjonen, la han til.Hittil har kinesiske myndigheter straffet ni varslere i et forsøk på å hindre kritikk av myndighetenes håndtering av utbruddet. Men saken er den første mot en journalist. Tre andre som rapporterte fra Wuhan, har vært savnet siden februar. Kina har fått krass kritikk for håndteringen av virusutbruddet og anklages for hemmeligholdelse. Kinesiske myndigheter har på sin side understreket at landet har lyktes eksepsjonelt bra med å kontrollere viruset, samtidig som økonomien har begynt å ta seg opp.

Rettssaken fant sted bare noen uker før et ekspertteam fra Verdens helseorganisasjon (WHO) ankommer Kina for å granske hvordan viruset oppsto.  Det er ett år siden Sars-CoV-2, som forårsaket sykdommen og pandemien covid-19, dukket opp i  Wuhan i desember 2019. Endelig har Verdens Helseorganisasjon (WHO) fått satt sammen undersøkelseskommisjon    for å finne ut hvor viruset stammer fra. De vil nå se på markedet hvor det hele angivelig startet og prøve å rekonstruere utbruddet. Det vil si at de starter på Wuhans sjømatmarked, det Kina mener er episenteret for utbruddet, «ground zero».

Det er dyp politisk strid internasjonalt, hvor USA og noen andre land åpent benevner det som  «Kina-viruset» . Kina har svart med å hevde  at det kan komme fra et sted utenfor Kina, selv om det først dukket opp i Kina. De har lagt skylden på amerikanske soldater.   Denne undersøkelsen blir på Kinas betingelser.  Landet har satt store begrensninger for hva som kan undersøkes, og hva som ikke kan undersøkes. F.eks vil  WHO ikke få tilgang til Wuhan virologiske institutt for å undersøke om viruset kan ha vært i dette mistenkte laboratoriet og ha sluppet ut derfra, ja, i verste fall, blitt laget der.

Kina nekter for at viruset kan være menneskeskapt, eller at et naturlig virus kan ha sluppet ut fra dette nye, supersikre BSL-4-laboratoriet, hvor de nettopp studerer koronavirus, og hvor de på rekordtid klarte å bestemme gensammensetningen av det nye viruset. Og det ser ut som om Kina har fått de fleste vitenskapsfolk med seg på dette. Det  er politisk korrekt  å mene at Sars-CoV-2 er et naturlig virus som er dannet i et dyr, sannsynligvis en flaggermus, og at det via et annet dyr, en mellomvert, har hoppet over til et menneske. Lawrence Gostin ved Georgetown University er ikke fornøyd. «Kinas nei til å tillate en fullstendig og uavhengig undersøkelse av opprinnelsen til utbruddet var en stor forsømmelse når det gjelder åpenhet og internasjonalt samarbeid», sier han.

Men nå har WHO likevel fått til et team med 10 internasjonale eksperter. Disse er fra Europa, USA, Japan, Vietnam, Australia, Russland og Qatar i tillegg til kinesiske eksperter. Wuhans sjømatmarked får først besøk. Her ble det ikke bare solgt sjømat, men også levende, ville dyr, fjærfe og grønnsaker. Like etter utbruddet i desember 2019, da man oppdaget at mange pasienter som kom inn til byens sykehus med den nye lungesykdommen, hadde tilknytning til våtmarkedet, ble markedet først stengt den 1. januar, og deretter sprayet og vasket ned noen dager senere. Kinesiske forskere satte i gang undersøkelser. Nå viser det seg at disse undersøkelsene neppe var særlig nøye,  siden alle spor etter døde dyr, avføring og søppel var vasket bort. 

De vil heller ikke snakke om prøvene de tok i januar 2020, mer enn tusen i alt, ifølge WHO. De skal ha tegnet et kart over bodene i markedet som skal være knyttet til 45 mistenkte og bekreftede smittetilfeller. Kartet viser i eller ved hvilke boder de første syke personene jobbet eller handlet. Dette kartet nektet Kina å  publisere, men avisa South China Morning Post at de har fått tak i kartet, og de publiserte det 15. desember.   Undersøkelsen vil også omfatte leting i sykehusjournaler på jakt etter tidlige smittetilfeller som man kunne ha oversett, man vil teste lagrede blodprøver, og intervjue de første pasientene før å finne ut hvordan de hadde blitt smittet, om de f.eks. hadde hatt kontakt med ville dyr. Man vil finne ut hvor dyrene har kommet fra og teste flere dyr. Kinesiske forskere skal starte arbeidet, det internasjonale teamet skal så «se over» arbeidet. Dette viser hvordan kineserne legger begrensninger på undersøkelsen. Professor Linfa Wang ved Duke-NUS Medical School i Singapore sier at det som kommisjonen vil oppnå i Kina, vil avhenge av mer enn vitenskap: En slik undersøkelse kan bare bli gjennomført hvis kineserne er overbevist om at man kommer uten politiske motiver. Wang deltok også i et WHO-team som undersøkte Sars-utbruddet i Kina for 17 år siden. 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler