Blått i Madrid-regionen

Etter lange forhandlinger har det endelig blitt enighet om et koalisjonsstyre for Madrid-regionen. Isabel Díaz Ayuso fra Partido Popular ble valgt til president og får nå utfordringen med å lede samarbeidet med de andre høyrepartiene. (Foto: Oscar Gonzalez / NurPhoto via Getty Images)

Isabel Díaz Ayuso (PP) heter den nye regionspresidenten i Madrid. Dette etter å ha møtt en storm av kritikk fra venstreorienterte politiske ledere under den to dager lange debatten forut for avstemningen. Hennes administrasjon vil være historisk på flere måter.

Det vil være første gang regionen blir styrt av en koalisjonsregjering,  Ayusos eget konservative folkeparti (PP) og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos – og det vil være første gang man vil være avhengig av et høyrepopulistisk parti, representert ved Vox, som sitt parlamentariske grunnlag. En lignende styringsordning er på plass i den sørlige regionen Andalusia.

«Det er en utfordring, en ære og et privilegium å lede den første koalisjonsregjeringen,» sa Ayuso. ”Departementsråd fra det ene partiet vil måtte utføre tiltak fra det andre partiet, og omvendt. Det vil være en flott øvelse i ansvar, sunn fornuft og respekt for innbyggerne.”

Regjeringsavtalen er oppnådd etter to og en halv måned med forhandlinger etter at regionale valg ble avholdt 26. mai, noe som gjenspeiler den økte kompleksiteten i spansk politikk etter fremveksten av nye partier som Vox, Ciudadanos og venstreorienterte Podemos.

Ledere for venstreorienterte partier kommenterte onsdag mange av Ayusos planer for kommende periode, og minnet henne om PPs historie med korrupsjonssaker. «Å senke skattene på bekostning av økende gjeld, som ditt parti har gjort, uten å forbedre offentlige tjenester, var en feil og vil fortsette å være det,» sa Ángel Gabilondo fra Sosialistpartiet (PSOE). Isabel Serra fra Unidas Podemos gikk personlig til verks da hun spurte Ayuso om hun tror det vil vare lenge før hun blir tiltalt for sin påståtte rolle i en sak om et lån til faren som forble ubetalt.

Voxs Rocío Monasterio sa at de er her for å “rense cesspoolen” og gjentok oppfordringer om effektivisering av regjeringen som faktisk vil vokse fra 9 til 13 departementer.” Vi er klar over vår politiske styrke i denne forsamlingen. Bare gjennom allianser med partier som forsvarer det samme frihetsbegrepet som oss selv, kan vi forhindre at venstresiden kommer inn i institusjonene.”

Tiltak som Ayuso vil innføre etter krav fra Vox  inkluderer å tvinge offentlige skoler til å informere foreldre om emnet for gruppearbeid og ekspertsamtaler før begynnelsen av hvert studieår; endre måten enslige mindreårige migranter blir identifisert, arbeide for å øke fødselsraten gjennom et nytt familiedepartement, og «bekjempe sexisme, men ikke slåss mot menn.»

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler