Ber om at folk får bevege seg i friluft

Statsministeren Pedro Sánchez har oppfordret landets regionale ledere  til å «styrke» sine primære helsetjenester, i forkant en oppmykning  av alarmtilstanden og portforbudet som har preget Spania fra 14. mars.  Regionslederne har på sin side bedt om en raskere oppmykning av reglene for portforbudet,  inkludert å la voksne komme ut på gaten for å trene.

Statsministeren skisserte de fire målene som skal følges i kampen mot Covid-19-sykdommen.  Den vitenskapelige komiteen som gir råd til regjeringen under pandemien, har bedt  Sánchez understreke behovet for å styrke diagnostiseringstjenestene og overvåke alle tilfeller, til og med de milde, ved helsestasjonene. For det andre, sørge for at disse sakene blir isolert; for det tredje, garantere at informasjonssystemer vil tillate bred overvåking av disse tilfellene og for det fjerde, garantere identifisering og oppfølging  av disse sakene.  «Vi trenger ikke bare å se på parametere og data som er blitt vanlige i løpet av de siste ukene,» sa statsministeren, «som antall nye bekreftede tilfeller, antall innlagte pasienter, antall dødsfall og bedrifter, og antall personer på intensivavdelinger osv. Men vi  må også innlemme tidlig oppdagelse av saker som vi kan ha i hvert av områdene, slik at vi kan evaluere enhver opptrapping som vi måtte trenge å implementere i hver enkelt region. Regionene vil få 14 milliarder euro i ekstra midler for å håndtere koronavirus-krisen, som det siste døgnet (fra lørdag til søndag) har forårsaket 410 omkomne i Spania, det laveste tallet siden 22. mars. Det offisielle antallet døde så langt står på 20 453.

På  videomøtet ba flere av regionslederne  om en gradvis nedskalering av portforbudet, f.eks at innbyggerne skulle få lov til å dra ut i friluft i løpet av de neste ukene. Sánchez forpliktet seg til å drøfte strategiene som vil bli implementert de kommende ukene med regionene, og sa at prosessen ikke vil baseres så mye på antall smittede borgere i hvert område, men heller avhenge av helsetjenestenes kapasitet og tilbudet av verneutstyr til innbyggerne.  «Vi kommer til å trenge tid, flere uker, på den langsomme veien mot normalisering,» sa statsministeren og ba om forsiktighet.  Sánchez påpekte at en rekke regioner fremdeles ikke videreformidler alle dataene om virkningen av koronaviruset til det sentrale helsedepartementet, og oppfordret de regionale sjefene om å ta grep. «En andre bølge av infeksjoner vil bli  veldig vanskelig for helsepersonellet,» sa han.

I en fjernsynstale lørdag kveld kunngjorde Sánchez at han ville søke godkjenning i Cortes for å forlenge alarmtilstanden atter en gang, nå til 9. mai. Han sa også at barn opptil 12 år vil kunne forlate hjemmet under kontrollerte omstendigheter fra 27. april. I det fire timer lange videomøtet på søndag ga han imidlertid ikke detaljer om hvordan disse nye tillatelsene for barn ville fungere. Helseminister Salvador Illa sa etter videokonferansen at tiltakene vil bli bekreftet på det ukentlige statsmøtet på tirsdag.  Den katalanske regionallederen Quim Torra, en hardline-tilhenger av uavhengighet for Katalonia, krever at de regionale maktene som er blitt sentralisert under alarmstatusen, skulle tilbakeføres hans regjering underveis mot en normalisering.  Den katalanske regionregjeringen ønsker også at unge mennesker opp til 18 år skal kunne forlate hjemmene sine fra 27. april, og ikke bare de under 12.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler