Kritisk på La Palma

Vulkanen som begynte å bryte ut 19. september på La Palma, viste sin ødeleggende kraft nok en gang i helgen. Lørdag kollapset deler av den nordlige siden av vulkanens kjegle, noe som førte til at lavaen flommet over i forskjellige retninger. 

Denne kollapsen har ført til en «bemerkelsesverdig økning» i mengden lava som strømmer ut av vulkanen, og mobiliserte løse blokker av smeltet stein som er titalls kubikkmeter i størrelse, sa kilder fra Kanariøyenes plan for forebygging av risikoer for vulkaner (Pevolca) på søndag. Nedbrytningen av den nordlige siden av kjeglen skapte tre nye lavastrømmer, sa teknisk direktør Miguel Ángel Morcuende i Pevolca lørdag. Den mest bekymringsfulle av de tre har avansert mot industriområdet El Callejón de la Gata i byen Los Llanos de Aridane. Volcanology Institute of the Canary Islands (Involcan) rapporterte søndag at lavaen ødela de få gjenværende bygningene som fremdeles sto nord for byens Todoque -nabolag, som nesten ble helt oppslukt av lavastrømmen mellom 30. september og 1. oktober.

 Sammenbruddet av vulkanens nordlige flate førte til et anspent døgn ikke bare fordi lava fra krateret strømmet i forskjellige retninger; men også fordi vulkanen ble mer eksplosiv. «I går kveld lørdag var en hard kveld,» innrømmet Morcuende søndag. Sammenbruddet av en del av den vulkanske kjeglen kom ikke som en overraskelse på Pevolca. Ifølge beredskapskomiteen er «disse omkonfigureringsprosessene» helt normale med Strombolian -utbrudd som det på La Palma, som er preget av store eksplosjoner og en langsom lavastrøm. Som sådan er det sannsynlig at kjeglen vil se ytterligere kollaps.

Morcuende forklarte søndag at de nye lavastrømmene går to veier, begge nord for hovedstrømmen av smeltet stein. Den ene reiser for tiden lenger nord og nådde Callejón de la Gata på søndag. Den beveger seg med en sakte hastighet på rundt fem meter i timen. Myndighetene følger nøye med på utviklingen for å se om det må iverksettes tiltak for å beskytte lokalbefolkningen. Den andre grenen har krysset LP-213-veien og drar seg  fra nord til sør mellom Todoque og Puerto Naos i byen Tazacorte. Denne grenen forventes å gå parallelt med hovedstrømmen og finne veien til sjøen ved å gå nord for Todoque -fjellet. Det er viktig å merke seg at da hovedstrømmen nådde Atlanterhavet i slutten av september gikk den rundt sørsiden av fjellet .

Ifølge Morcuende har lava så langt påvirket 525,27 hektar, et område som vokste med 33 hektar på bare 24 timer. På det bredeste punktet strekker elven av smeltet stein seg til 1.520 meter, opp fra 1.250 meter. Dette inkluderer 132 hektar for jordbruk, som er en av øyas viktigste økonomiske drivere. Ifølge de siste dataene fra det europeiske observasjonssystemet Copernicus har lava helt eller delvis ødelagt 1186 bygninger, med  ytterligere 95  i fare for å bli ødelagt.

I mellomtiden har seismisk aktivitet økt på La Palma, som er en del av Kanariøyene, en vulkansk skjærgård utenfor kysten av Nordvest -Afrika. Søndag ble det registrert 21 skjelvinger på øya, hvorav den største målte 3,8 på Richter -skalaen og skjedde på 34 kilometers dybde. Av de 21 registrerte rystelsene skjedde 18 i Fuencaliente kommune, to i El Paso og en i Mazo. Pevolcas vitenskapelige direktør María José Blanco advarte søndag om at disse jordskjelvene kan føre til at vulkanskegelen kollapser ytterligere. Luftkvaliteten forble imidlertid upåvirket søndag av den økte aktiviteten, noe som betyr at de to flyplassene på øya Tenerife i nærheten klarte å forbli åpne. Men vindretningen og disposisjonen for røykflommen som kommer fra vulkanen forventes å endre seg fra mandag. «Vi kan ikke utelukke at dette vil påvirke driften på flyplassene på Tenerife,» sa Blanco.

Den spanske forsvarsministeren Margarita Robles besøkte La Palma søndag for å se de berørte områdene og møte medlemmer fra den militære beredskapsenheten som har blitt utplassert for å løse krisen. Robles kunngjorde også at de væpnede styrkene vil hjelpe med arbeidet med å fjerne aske fra vulkanen fra og med mandag.

Relaterte artikler