Interessekonflikt

person standing near the stairs

The National Pulse (NP) fant at to styremedlemmer i Pfizer har koblinger til mainstream media og Big Tech-selskaper. Det konservative nyhetsnettstedets avsløring sementerte rykter om et samarbeid mellom Big Pharma og andre enheter angående  koronavirus-vaksinen (COVID-19).

NP- etterforskningsreporter Natalie Winters skrev i en artikkel 6. desember at Pfizers styremedlem Dr. Susan Desmond-Hellmann fungerte som Facebooks ledende uavhengige direktør før hun ble ansatt hos vaksineprodusenten. Hun ble utnevnt til den sosiale medieplattformens styre og satt i styrevervet fra juni 2015 til oktober 2019. Hellmann begynte i det New York-baserte legemiddelfirmaet året etter. Hellmann fungerer også som medlem av President’s Council of Advisors on Science and Technology (CAST) under president Joe Biden. CAST er det rådgivende organet som skal gi politiske anbefalinger knyttet til vitenskap, teknologi og innovasjon til Det hvite hus.

Mark Zuckerberg, administrerende direktør i Facebooks morselskap Meta Platforms, svarte på Hellmanns avgang i en pressemelding 30. oktober 2019 . Han beskrev henne som «en fantastisk og gjennomtenkt stemme» i styret, og uttrykte sin takknemlighet for Hellmanns bidrag til selskapet. Plattformen etablert av Zuckerberg har satt mål på å sensurere alt innhold som fremmer «vaksinenøling» – som avslørt av Project Veritas . To bedriftsinsidere nådde ut til varslerens nettsted med lekkede dokumenter som viser Facebooks plan om å blokkere kommentarer som er kritiske til COVID-19-vaksiner via «kommentardegradering». En innsider forklarte: «Vaksine nølende kommentarer  samsvarer ikke med fortellingen. Fortellingen er ‘Få vaksinen, vaksinen er bra for deg. Alle burde få det, og hvis du ikke gjør det, vil du bli skilt ut.’» En annen innsider sa: «Facebook  prøver å kontrollere dette innholdet før det i det hele tatt kommer inn på siden din, før du i det hele tatt ser det.» Begge Facebook-innsidere er enige om at uansett om «vaksinenøling»-kommentarene er sanne og saklige, vil de bli degradert, begravet og skjult hvis de går mot systemet.  

I en egen NP- artikkel avslørte skribent Kay Smythe at styreleder og tidligere administrerende direktør i nyhetsbyrået Reuters også er direktør for Pfizer. James C. Smith satt som Reuters- president og administrerende direktør fra 2012 til han gikk av i 2020. To år inn i sin periode ble Smith utnevnt til vaksineprodusentens styre i 2014, en stilling han fortsatt har til nå. Ved siden av sin stilling i Pfizer, leder Smith samtidig den London-baserte Thomson Reuters Foundation – som nyhetsbyrået støtter. Han er også styremedlem i World Economic Forums Partnering Against Corruption Initiative. Videre fungerer Smith som medlem av tre andre grupper under enheten grunnlagt av Klaus Schwab. Tidligere styreformann og administrerende direktør i Pfizer, Ian Read, sa om Smiths utnevnelse: «Vi er glade for å ha Smith med i Pfizers styre. Han bringer lederskap og operasjonell og internasjonal forretningserfaring til styret og vil være en utmerket ressurs for selskapet.» Read sto ved roret i Pfizer fra 2010 til 2019, før nåværende administrerende direktør Albert Bourla tok over.

Smythe skrev at avsløringen om Reuters- tjenestemannen reiser «alvorlige interessekonflikter». Hun la til: «Bedriftsmedier som Reuters fortsetter å markedsføre Pfizer-produkter, forsvare farmasøytiske selskaper fra kritikk og gå over til tause skeptikere.»  Smythe siterte artikler publisert i Reuters det siste året for å styrke påstandene sine. Hun fant ut at bare det siste året har byrået publisert mer enn 22 000 artikler som nevner Pfizer. Publiserte artikler om konkurrenten Johnson & Johnson, hvorav mange hadde en negativ vinkling, talte mer enn 18 000. I mellomtiden hadde Massachusetts-baserte Moderna bare 8 191 artikler hentet ut av Reuters.

Relaterte artikler