Coronanytt: Alicanteprovinsen er «grønn»

person writing on brown wooden table near white ceramic mug

Mens smittetall og panikken øker i Norge, er det hyggeligere å være norsk på Costa Blanca. Hele Alicanteprovinsen, har nå status «med lav risiko for smitte» etter å ha redusert forekomsten til 38,65 tilfeller per 100 000 innbyggere. 

Spania har fulgt Danmark, Norge, Island, Nederland og Irland ved midlertidig å stanse administrasjonen av vaksinen Oxford-AstraZeneca Covid-19. Vedtaket kommer etter at det ble rapportert om en rekke tilfeller av blodpropp blant personer som hadde fått medisinen. Tyskland, Frankrike og Italia stoppet også bruken av vaksinen mandag og valgte å vente til Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) avklarer om det er relatert til disse trombotiske hendelsene. I mellomtiden fortsetter EMA med å undersøke problemet og vil uttale seg torsdag. I mellomtiden insisterer det på at fordelene med vaksinen oppveier risikoen.

Alarmklokkene ringte som et resultat fra en rekke av disse tilfellene, noe som førte til at programmet ble satt på vent av det spanske helsedepartementet, som til nå hadde  forsvart   den fortsatte bruken av AstraZeneca-vaksinen til tross for at Danmark og Norge sa stopp. «I helgen endret vi risikovurderingen,» sa María Jesús Lamas mandag, direktør for det spanske legemiddelverket, etter et presserende møte i det interterritoriale rådet for det Nasjonale Helsesystemet (CISNS), som samler helsedepartementet og de regionale helsesjefene. ”Fra lørdag til søndag ble vi gjort oppmerksom på et tilfelle av cerebral venøs trombose, spesielt av venøse bihuler, som utviklet seg med en reduksjon i blodplater, noe som innebærer uregelmessig koagulasjonsaktivitet. Heldigvis er pasienten i bedring, men samme dag hørte vi om tre lignende tilfeller i Norge, og Tyskland hadde også identifisert fire tilfeller. Vi bestemte oss for at denne opphopningen av tilfeller av denne spesifikke trombosen berettiget ytterligere evaluering.  Suspensjonen tvinger helsemyndighetene til å utsette vaksinering av lærere – Den svensk-britiske vaksinen er allerede gitt til politi, farmasøyter og private helsearbeidere. 

AV: TOM BJØRNØ

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler