Ny regjering i Italia

classic white and red coupe parked near brown house

Mens demokrater tilsynelatende har tatt over i Washington, har den venstreorienterte regjeringen til Giuseppe Conte kollapset i Italia, og åpnet for at konservative partier kan komme tilbake til regjeringen i Roma.

Den venstreorienterte italienske regjeringen har falt fra hverandre og blitt erstattet av en ny regjering med et sterk sentrum-høyre-deltakelse.  Det hele startet med avgangen fra de to ministrene i Italia Viva, et lite venstreparti ledet av tidligere statsminister Matteo Renzi.  Conte-regjeringen var avhengige av Vivas stemmer for å ha flertall i parlamentet, da den   populistiske 5-stjernesbevegelsen pluss de andre venstrepartiene ikke hadde flertall alene. Statsminister Giuseppe Conte overlevde en mistillitsvotum i Senatet, men med et så lite flertall at det var klart koalisjonen ikke ville holde. Det endte med at Conte trakk seg.

For mange italienere kom dette som en fullstendig overraskelse, siden den generelle antakelsen var at venstresiden ville gjøre alt de kunne for å unngå nyvalg, som sentrum-høyre-partiene etter meningsmålingene å dømme, sannsynligvis ville vinne.  Mange italienere og sentrums-høyre partier oppfordret da til nye valg, som de har gjort siden den første Conte-Salvini-regjeringen kollapset i 2019. På grunn av COVID-krisen valgte den sosialdemokratiske presidenten  Sergio Matarella i stedet å danne en regjering for nasjonal enhet som involverte alle politiske partier, under den tidligere sjefen for Den europeiske sentralbanken Mario Draghi.

Matteo Salvinis Lega  og Silvio Berlusconis Forza Italia bestemte seg for å støtte den nye regjeringen, som de sa – for det italienske folkets skyld. Det eneste partiet som motsatte seg denne nasjonale enhetsregjeringen var Giorgia Melonis høyreorienterte Fratelli d’Italia. Mens mange venstreorienterte medier hånet euroskeptikeren Matteo Salvini for å være med i en Draghi-regjering, har italienske medier i stor grad hyllet Lega for deres modenhet, ansvar og problemløsning, ettersom Salvini satte Italia først og banet vei for mer dialog med sine internasjonale partnere.

Fredag ​​12. februar presenterte Draghi listen over ministre som han hadde holdt hemmelig til siste øyeblikk. Ministrene ble sverget inn av president Matarella dagen etter. Den nye regjeringen gjenspeiler mangfoldet av partier som utgjør flertallet: tre ministre for Lega, tre for Forza Italia, tre for sosialdemokratene (Partito Democratico), fire for 5-stjernersbevegelsen, en hver for Italia Viva og for Liberi Uguali. Det inkluderer også en rekke nøytrale eksperter, såkalte teknokrater,  som ikke er tilknyttet noe parti.   Hovedprioriteten er nå å samarbeide for å hjelpe Italia på beina igjen. 

Den nye  italienske regjeringen har en sterk sentrum-høyre deltakelse som balanserer den venstreorienterte innflytelsen fra sosialistene i PD og 5 stjernersbevegelsen i Draghi-kabinettet. Tross alt styrer sentrum-høyre partiene Lega, Forza Italia og Fratelli d’Italia nå fjorten av tjue italienske regioner.  Det er klart at denne regjeringen er delt fra starten, spesielt i spørsmål som lockdown, immigration og EU-integrasjon. Italia har en tradisjon i å skifte regjeringer og denne se neppe ut til å bli blant de som vil få  lengst levetid.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler