Kan skape vannkrise

person watering plant

Planene til Pedro Sánchez- regjeringen om å redusere overføringen av vann fra Tagus-elven til Segura med unnskyldningen for å øke den «økologiske» strømmen av Tagus, setter landbruksaktiviteten i Murcia, Alicante og Almería i fare , den såkalte ‘Europas hage’.

Disse tre provinsene høster 70% av grønnsakene og 25% av frukten som Spania eksporterer til hele verden, takket være det hydrauliske forsyningssystemet til denne overføringen som har forvandlet ørken  til frukthager og forsyner 2,5 millioner innbyggere og 55 millioner trær. Det er en av de 40 overføringer av vann som finnes i Spania, og som Sánchez i 2018 lovet å lukke for å satse på avsaltningsanleggene. Et løfte som ikke falt på døve ører, og som han nå prøver å utføre, litt etter litt, og begynne med å endre eksportreglene til Tajo-Segura-overføringen.

Departementet for økologisk overgang, ledet av minister Teresa Ribera , har til hensikt å redusere volumet som skal slippes ut fra Tagus til Segura for å øke de økologiske strømningene i Tagus, noe som betyr å artikulere ved lov at volumet av vann som må sirkulere gjennom visse strekninger av elven er høyere enn den nåværende, noe som vil bety at det vil være mindre vann lagret, og derfor mindre vann å sende til Segura. En plan som de tre berørte autonome samfunnene, Valencia, Murcia og Andalusia, har forent seg mot. De utgjør nå en felles front og krever at departementet slutter å generere spenninger mellom regionene og tillater vann å nå alle hjørner av landet.

De tre regionene ber regjeringen om å komme  sammen for å vurdere situasjonen og tilby løsninger. Blant dem foreslår de å investere i rensing for å eliminere forurensning ved kilden for å løse forurensningsproblemet i Tagus. Denne elven, oppstrøms Aranjuez, har god helse, men nedstrøms øker volumet av elven og kvaliteten forverres på grunn av mengden forurenset vann som slippes ut i elva av kommuner som ikke har vannrenseanlegg. Ytelsen er for dårlig.

Ribera-departementet vurderer at ved å øke volumet av vann gjennom elven, vil det være i stand til å fortynne forurensningen og derfor forbedre helsen til elven på en naturlig måte. Regjeringen i Murcia anser imidlertid at det også er underliggende politiske grunner i denne saken, og at det Sánchez virkelig ønsker er å «straffe» opprøret og tilfredsstille Castilla-La Mancha fordi han mener at han på denne måten vil være i stand til å oppnå politisk gevinst.  I tillegg anser den at Castilla la Mancha ønsker å dekke sin «forsømmelse» i investering til rensing og å ikke ha utført infrastruktur for å kunne distribuere vann tilstrekkelig i hele regionen med den » feilslutningen » at den ved å stenge overføringen vil ha mer vann til vanning. Et argument som murianere kaller «falske» fordi de mener at for det, det som leder av Emiliano García-Page må gjøre, er å «investere i rensing og infrastruktur.»

Regionene som drar nytte av overføringen, forsvarer at irrigatorene betaler for dette vannet, og at de har betalt mer enn 400 millioner euro til overføringssamfunnene    siden 1979 , året da denne infrastrukturen, designet i den andre republikken og utført i løpet av Franco-tiden, begynte å virke. Driftsregimet for overføringen er etablert i  «la Ley de Memorándum», godkjent av Ministerrådet i 2014, og som fastslår hvilket volum vann som kan sendes fra Tagus til Segura basert på volumet som er lagret i overvannet. Irrigatorene, som betaler for dette vannet i tre deler, amortisering av infrastrukturen, driftskostnader og variable driftskostnader, mottar i gjennomsnitt 200 kubikkmeter, mens vannet som når Atlanterhavet gjennom utløpet  noen år overstiger 7000 kubikkmeter.

Kilde: okdiario.com

Relaterte artikler