AstraZeneca – hva nå?

red plastic container with white powder

Det europeiske legemiddelsamarbeidet EMA kan ikke utelukke en sammenheng mellom bivirkningene og vaksinen, men mener likevel at nytten veier opp for risikoen. – Rundt syv millioner EU-borgere har blitt vaksinert med AstraZeneca. Vaksinen er trygg og effektiv, sa EMA-direktør Emer Cooke under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Stadig flere land stanser inntil videre bruken av AstraZenecas koronavaksine, av frykt for at den kan føre til blodpropp.  Kort tid etter Tyskland og Spanias beslutning mandag,  kunngjorde også president  Macron at Frankrike midlertidig stanser bruken av AstraZeneca-vaksinen i likhet med  Italia, noe som ifølge landets helseminister Roberto Speranza skjer i samråd med blant andre Tyskland og Frankrike.  Fra før hadde Danmark, Norge, Island, Irland, Nederland, Bulgaria, Thailand og Kongo satt vaksinen på vent.

Det spanske helsedepartementet sa onsdag at de undersøker tre tilfeller av blodpropp blant mottakere av AstraZeneca Covid-19-vaksinen, hvorav den ene er død. En av sakene ble rapportert på mandag, og de to andre på tirsdag. Den døde var en 43 år gammel kvinne fra Marbella i Sør-Spania som ikke hadde noen kjente underliggende sykdommer. Hun gikk til beredskapstjenestene da hun begynte å bli syk noen timer etter å ha fått  vaksinen, og klaget over hodepine, men legene tilskrev det en normal reaksjon på  vaksinen. I følge den regionale avisen Diario Sur kom kvinnen tilbake til sykehuset dager senere fordi hun fortsatt følte seg uvel, og gjennomgikk skanninger som avdekket hjerneblødning, noe som førte til en nødoperasjon som ikke klarte å redde livet hennes. Hun var matematikklærer på en lokal videregående skole og etterlater seg to barn. Andalusiske lærere begynte å få vaksinene 22. februar.

Kvinnen som døde av blodpropp på Rikshospitalet etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen var en kvinne i 30-årene, og ansatt ved Lillehammer sykehus. Nettstedet «Document.no» skriver at de denne uken ha mottatt flere meldinger fra sykepleiere som ikke vil la seg vaksinere. Kolleger av den omkomne bekrefter overfor «Document.no» at flere ansatte på Lillehammer sykehus heller ikke vil ta vaksinen. Mandag 15 mars ble det kjent at den ene av de tre unge helsearbeiderne som lørdag ble innlagt på Rikshospitalet med en uvanlig kombinasjon av lavt antall blodplater, blodpropp i små og store karr, samt blødninger var omkommet. Et par dager i før  ble det kjent at en ung kvinne på Tynset, også hun helsearbeider; døde tilsynelatende uten andre underliggende faktorer enn injeksjonen mot Covid. 

Som for de andre vaksine-produsentene, er AstraZeneca fritatt fra alt ansvar for eventuelle skader som følge av injeksjonen. I USA reserverer forsikringsselskapene seg fra betalingsansvar, all den tid sprøyten foreløpig er klassifisert som eksperimentell. I praksis er alle som tar injeksjonen nå for prøvekaniner å regne. Først om noen år, etter grundig testing, dokumentasjon og evaluering, vil injeksjonen – eventuelt –  kvalifisere som fullverdig medisinsk behandling.

FAKTA om AstraZenecas koronavaksine:

* Vaksinen heter offisielt ChAdOx1 nCoV-2019 og er utviklet ved Universitetet i Oxford i samarbeid med det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca.

* AstraZeneca-vaksinen settes i to doser med intervall på 9 til 12 uker.

* Én enkelt dose gir 76 prosents beskyttelse i opptil 90 dager, viser en studie utført ved universitetet Oxford i Storbritannia. Etter andre dose øker beskyttelsen til 82 prosent.

* Vaksinen bidrar ifølge studien til bremse smittespredning. Én enkelt vaksinedose reduserte risikoen for å overføre smitte til andre med 67 prosent.

* AstraZeneca-vaksinen er billigere og lettere å oppbevare enn vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna. Kan oppbevares i vanlig kjøleskap. Koster rundt 35 kroner per dose, ifølge selskapet.

* Er en såkalt vektorvaksine som ikke inneholder covid-19-virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19. Viruset kan ikke formere seg i kroppen, men kommer seg inn i cellene og får dem til å produsere spikeproteinet til covid-19-viruset. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.

* Kjente bivirkninger omfatter smerte på stedet der sprøyta ble satt, slapphet, hodepine, feber, leddsmerter, kvalme, oppkast og diaré.

* De siste ukene har det vært flere tilfeller i flere land av alvorlige blodpropper blant mottakere av vaksinen. Det er ett dødsfall i Norge og ett i Danmark. Norge, Danmark og flere europeiske land stanset i forrige uke bruken av vaksinen på grunn av saken.

* Torsdag ble det kjent at en gruppe på Rikshospitalet, ledet av lege og professor Pål André Holme, har konkludert med at blodpropptilfellene skyldes en kraftig immunrespons knyttet til vaksinen.

* Vaksinen ble 28. januar godkjent for bruk i EU og Norge. Den er fra før av godkjent i blant annet Storbritannia, India, Sør-Afrika, Brasil, Marokko og Bahrain.

* Det er 121.800 personer som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen i Norge, ifølge FHI.

Kilde: Legemiddelverket, AstraZeneca, DPA

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler