Nye demonstrasjoner i Iran

Tusenvis av demonstranter marsjerte mandag  i Teheran mot forverrede levevilkår og eventyrpolitikken i utlandet som koster enorme summer. Verdien av iransk valuta har falt med 50 prosent siden årsskiftet. Den vanlige kvinne og mann kan ikke bære en slik devaluering. Det er BBC World Service som melder om protestene. De begynte i basarene og spredte seg senere til andre deler av byen. Politiet bruker tåregass. Trump har trukket USA ut av atomavtalen og de varslede amerikanske sanksjoner som skal slå inn i august, har fått folk til å frykte framtiden. Rivalen har allerede falt fra 42.000 rial mot en dollar til 90.000. Det er tilløp til galopperende inflasjon. En valutakrise kan lett bli en politisk krise. Folk er frustrerte fordi regimet brukte de store økonomiske overføringene fra Obama-administrasjonen til militære eventyr i utlandet: Syria, Jemen og Gaza. Iran har fått en moderne generasjon unge som er lei av mullahene. Hvis protestene når et visst nivå kan det være at regimet mister kontrollen. Da vil volden bare øke raseriet.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler