Kina: Fryktet å miste makt

person carrying umbrellas

Avisen Wall Street Journal meldte tirsdag at Ali Babas grunnlegger og mangemilliardær Jack Mas mystiske forsvinning og avlysningen av det som skulle bli verdens største børsnotering, skyldtes Kinas president Xi Jinping sin frykt for at mangemilliardærens innflytelse ville true presidentens eget maktgrunnlag.

 Jack Ma opptrådte offentlig 19. januar etter at et to måneders fravær fra rampelyset og en tilsynelatende kamp med kinesiske myndigheter,  førte til spørsmål om hvor han var. Ma dukket opp i en videosending fra en årlig begivenhet han holder for å godtgjøre arbeidet til landlærere, ifølge kinesiske medier. Under arrangementet nevnte Ma ikke noe om at han forsvant fra det offentlige søkelyset eller hans grunn til å komme tilbake. En talsperson for Jack Ma Foundation bekreftet overfor Fortune Magazine at Ma deltok i videoarrangementet men ville ikke kommentere hvor Ma befant  seg.

I oktober 2020 kom Ma med kritiske kommentarer om tilstanden til Kinas finansnæring, og sa at Kinas statsstøttede banker fungerte som «pantelager». To uker senere stoppet den kinesiske regjeringen  planene for Ma’s planlagte etableringen for Ant Group, den økonomiske betalingsplattformen til den kinesiske teknologigiganten Alibaba, som Ma grunnla. Ma hadde håpet å skaffe børskapital på 315 milliarder dollar i Ant Groups børsdebut, men fremtiden for selskapets børsnotering er nå heller usikker. Etter aksjonene mot Ant Group kunngjorde kinesiske tilsynsmyndigheter at de ville forfølge et bredere angrep mot Kinas tekniske giganter, og beskyldte selskaper som Ma’s Alibaba og den sosiale mediagiganten Tencent for å engasjere seg i konkurransebegrensende praksis.

Ma’s ukarakteristiske fravær fra det offentlige liv de neste månedene utløste spørsmål om Beijing straffet ham for å være åpenhjertig eller om han bare lå lavt.   Mange spekulerte i at avlysningen av børsdebuten og forsvinningen hadde sin bakgrunn i Mas kritikk av regimet i   talen han holdt i oktober, og at han hadde havnet fengsel eller det som verre var.  Jack Ma ville selv kontrollert rundt en tredel av Ant-gruppen, dersom noteringen hadde funnet sted. 

Avisen Wall Street Journal melder at president Xi Jinping engasjerte seg personlig for å blokkere børsnoteringen. Han skal ha fryktet at børsnoteringen kunnet true statssjefens eget maktgrunnlag. Ifølge mer enn et dusin kinesiske tjenestemenn og regjeringsrådgivere,   så Xi Jinping med uro på Ants komplekse eierstruktur – og folket som sto for å tjene mest på det som ville ha vært verdens største børsnotering. Xi Jinping var redd selskapet, det vil si noen av investorene, ville få så stor makt og innflytelse at de kunne true hans egen maktbase. 

I følge Wall Street Journal sto det et lag av nær ugjennomsiktige investeringsmekanismer med eierandeler i firmaet, der det fantes et utvalg av kinesiske maktspillere, inkludert noen med lenker til politiske familier som representerer en potensiell utfordring for president Xi og hans indre krets. Xi Jinping er ansett å være mektigere enn noen kinesisk leder siden Mao Zedong, som styrte landet i mer enn 30 år. Jack Ma er på sin side den tredje rikeste kineser med en formue på over 63 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler