Analyse: Opprørsstemning i Sør-Afrika

people on beach shore

Denne uken vil sørafrikanere finne ut om president Cyril Ramaphosa begrenser 60 prosent av dem til  husarrest, og begrenser offentlige rom til de som er vaksinert med covid-19. Det er en anspent avgjørelse som setter de skremmende kreftene til Big Pharma og den nye klassen av krigerforskere opp mot den afrikanske virkeligheten. Den risikerer også å slippe løs en av de bitreste vaksinekrigene.

Bare 40 prosent av den sørafrikanske befolkningen har blitt vaksinert mot COVID, en langsom aksept som eufemistisk beskrives som «vaksinerende vaksinasjoner.» Det er helt motsatt: det er en rasende avvisning. Det er flere grunner til at det er så vanskelig å få sørafrikanere til å akseptere «umjovu», injeksjonen: den dårlige tekniske ledelsen av utbruddet, den rådende skepsisen til vitenskapen, mistillit til regjeringen og den utbredte frykten til folket. fattige og marginaliserte at det i beste fall er en annen form for undertrykkelse og i verste fall hekseri. Det er en farlig blanding i et land som allerede er i en tilstand av stor politisk, sosial og økonomisk ustabilitet.

Som i resten av verden var sørafrikanske epidemiologiske estimater av dødstallet tidlig i koronavirusutbruddet nær fantasi. De første spådommene var mellom 87 000 og 350 000 omkomne i den første fasen. Det ble 103 . To år senere, med viruset på retrett, begynner dødsfall tilskrevet covid (men på ingen måte garantert) bare å grense til de laveste innledende estimatene. Imidlertid innførte den sørafrikanske regjeringen en av de lengste og mest alvorlige innesperringene, med støtte fra et opphisset nasjonalt og sosialt medium. Avgjørelsen har vært upassende i sin natur, for tidlig i sin timing og katastrofal i sin innvirkning. I et land hvor mange er avhengige av daglig eller ukentlig livsoppholdslønn, skapte det plutselige opphøret av økonomisk aktivitet kaos blant fattige og selvstendig næringsdrivende. En mislykket stat var ikke i stand til å oppfylle løftet om subsidier, ansvarlig tilsyn eller effektiv inneslutning.

De første subsidiene til enkeltpersoner eller små bedrifter tok mer enn ett år å få istand. Og selv da var de uberegnelige, utsatt for korrupsjon, utilstrekkelige og, av mange attesterte rapporter, distribuert med en rasemessig skjevhet. Nesten en fjerdedel av småbedriftene har gått konkurs og arbeidsledigheten har skutt i været. En hel del av befolkningen ble faktisk kriminalisert: I de første fire månedene av utbruddet ble 230 000 innbyggere, 0,4 prosent av befolkningen, anklaget for brudd på katastrofeforskriftene ved å bryte restriksjoner, 311 av dem politifolk. Alle siktelser ble senere henlagt – strafferettssystemet klarte rett og slett ikke å takle situasjonen .

For hver infeksjon som ble erklært frem til slutten av juni i fjor, ble syv borgere arrestert for brudd på regelverket; for hver 100 infeksjoner ble en politimann arrestert; og for hver 1200 infeksjoner var det en hasteforespørsel fra Høyesterett. Sju personer døde som følge av hardhendt håndheving av regelverket. Da to leger som jobbet på et offentlig sykehus ble tvangsinternert i en av statens provisoriske landlige isolasjonsleirer, beordret Høyesterett at de skulle få lov til å isolere seg hjemme: den godtok legenes uttalelse om at de hadde større sjanse for å dø. fra fengslingsforhold enn fra viruset.

Det er da ikke overraskende at befolkningen generelt, og de fattige spesielt, dro til fjells. Forbruket av det avgjørende retrovirale stoffet mot HIV-AIDS falt fra 95 prosent til 30 prosent; anti-malaria medisiner fulgte samme vei. Oppmøtet til tuberkulosescreening falt med to tredjedeler, mens legebesøk falt med 60 prosent og titusenvis av akutte kirurgiske prosedyrer ble utsatt av koronaviruspasienter som aldri ankom. Nødanskaffelsen av personlig utstyr åpnet i mellomtiden døren til korrupsjonen som lurer i alle mellomrom i staten. President Ramaphosas arving har trukket seg: Et statlig etterforskningsbyrå anklager ham for å ha opprettet en konto på 350 millioner rand (£ 16,6 millioner) og sendt personlig verneutstyr til vennene sine. Helsedepartementet i Gauteng, landets industrielle hjerteland, er involvert i en svindelundersøkelse på 560 millioner rand (26,5 millioner pund). Varsleren ble myrdet noen dager etter at etterforskningen startet.

Samtidig gikk en siviltjeneste som allerede var farlig kompromittert av patronage, korrupsjon, inkompetanse og oppsigelse av viktige hvite personell på grunnlag av bekreftende handlinger inn i en lang pause. To år senere har den fortsatt ikke kommet skikkelig tilbake. Håndheving av trafikkkortregler har også vært på vent i 18 måneder, mens 500 000 førerkort venter på autorisasjon. Du kan ikke stenge gårder, eller fullføre rettsmedisinske undersøkelser, eller straffeforfølge forbrytelser (inkludert de som er skyldige i det såkalte State Capture-prosjektet til tidligere president Jacob Zuma), eller overføre eiendom. Mer enn en halv million skolebarn har ikke kommet tilbake til skolen .

Når det gjelder byrden av denne tjenesteleveringssvikten, har den blitt uforholdsmessig båret av de fattige, først og fremst svarte, men i økende grad også av hvite borgere, å dømme etter tiggere på gatehjørnet. Det er ingen tvil om at inneslutningsstrategiene som ble tatt til orde for av sørafrikanske krigshemmende vitenskapsmenn, la til rette for opptøyene i juli i år, som krevde 357 liv i en svøpe av plyndring, brannstiftelse og vold, og var den direkte årsaken til den drastiske nedgangen til regjeringspartiet ved kommunevalget forrige måned.

Sør-afrikanere har tålt, selv om de aldri har tolerert, absurditetene og grusomhetene til denne misforståtte, utnyttede og unødvendige panikken til dags dato. Ebbene og strømmene i den globale debatten om pandemiens forløp har blitt fulgt intenst her av den litterære og online delen av samfunnet. De har fulgt, som mange andre i verden, måten de arrogante vitenskapelige sikkerhetene som omsluttet verden går i oppløsning før målt vitenskap og empiriske fakta. De forstår at en «vitenskap» ikke kan følges når forskere er håpløst uenige. De er klar over misbruk av både språk og statistikk, spesielt det nye fenomenet «snatch-stats», der dødelighet fra andre årsaker til covid-19 blir snappet, eller den naturlige banen til et virus brukes som utløper til rettferdiggjøre effekten av en motgift eller overskytende dødsfall er knyttet til å rettferdiggjøre en tapt sak.

De observerer ironien som deres regjering, korrekt, forteller verden om ikke å bli skremt av omicron-varianten, mens de samtidig vurderer et alvorlig angrep på rettighetene til innbyggerne til å inneholde den, ansporet av de vanlige hylende mistenkte som krever total innesperring.  Innbyggerne har fulgt nøye med på nylige rapporter om hvordan Pfizer har overtalt deres desperate regjering til å signere juridiske erstatninger for produktet sitt – hvem har noen gang hørt om innbyggere som har blitt tvunget til å vaksinere seg når leverandøren er fritatt fra alt ansvar for konsekvensene?

De fleste sørafrikanere er ikke konspiranoider, men historien deres lærer dem en ting med sikkerhet: Ukontrollert makt ender alltid opp med å gå i stykker. Og mange føler seg skrudd nå av et sammenløp av krefter  som  Big Pharma, gjennom Big Tech, til autoritære regjeringer – prøver å tjene på denne uforlignelige tragedien.  Men det er en annen gruppe, mye viktigere.. De som tar seg tid til å snakke med fattige og marginaliserte svarte er overrasket over i hvilken grad de, preget av deres opplevelser av innesperring, ser på dagens frykt som enda et middel for å undertrykke dem. Portforbud, alkohol- og tobakksforbud og et forbud mot politiske samlinger under dekke av å bekjempe COVID-19 støtter saken deres. Og for mange er «umjovo» intet mindre enn «ubuthakathi» eller hekseri.

President Ramaphosa går inn på farlig territorium her. Vaksineopptaket er høyere blant minoriteter av en rekke årsaker, og det er en del av den hvite minoriteten som er mest høyrøstet for vaksinasjon for enhver pris . Å forby tilgang til offentlige rom vil umiddelbart oversettes, som det alltid gjør, til en politisk og rasemessig skandale. Papirstykkene som tillater eller begrenser bevegelsene til visse mennesker er en forferdelig presedens i historien til dette landet – en bitter resonans for hver svart person. Prøvede og rastløse mennesker i Sør-Afrika leter i dag etter en sjanse til å gjenopplive juliopprøret. De er mennesker som ikke protesterer gjennom ordnede marsjer, plakater og push-pull. De ser bare etter muligheter; konsekvensene av menneskelige forsøk på å begrense pandemien er en revolusjon. Men revolusjoner ender alltid opp med å fortære barna deres. Tiden vil utvilsomt konsumere omdømmet til arkitektene fra denne periodens tragedie: Forskere, farmasøytiske selskaper, politikere og media. Og hvis Ramaphosa ikke er forsiktig, kan det også konsumere den skjøre nasjonen Sør-Afrika.

Relaterte artikler