Hvor farlig er Coronaviruset?

Antall mennesker som har dødd av det nye lungeviruset, har pr. 27. januar steget til 80. Nærmere 3000 personer er smittet i Kina, opplyser helsemyndighetene.

Kinesiske barn med masker venter på å gå ombord på et tog fra Beijing før den årlige vårfesten 21. januar 2020. (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)

Coronaviruset smitter via luftveiene og det er mulig at det SARS-lignede viruset kan mutere og spre seg ytterligere, sier viseminister Li Bin i Kinas nasjonale helsekommisjonen. Kommisjonen sier det blir iverksatt tiltak for å hindre viruset i å spre seg når millioner samles for å feire kinesisk nyttår. Blant tiltakene er desinfisering og bedre ventilasjon på flyplasser, togstasjoner og kjøpesentre.

Det virkelige tallet på smittede er trolig langt høyere. Ubekreftede meldinger sier rundt 100.000. Det er også påvist smittetilfeller i Japan, Thailand, og Sør-Korea, USA og Australia. Det SARS-lignende viruset får flere forskere til å tenke på sist det var en slik epedemi da MERS herjet i Midtøsten for åtte år siden. Da viste forskning at viruset opprinnelig kom fra dromedarer. Kinesiske myndigheter har ennå ikke funnet den direkte årsaken til det nye viruset, kun at det mest sannsynlig kommer fra marked i Wuhan. Der har myndighetene stengt byens flyplass og togstasjoner, og mange nyttårsarrangement ble avlyst.

Termoskannere brukes også på mange flyplasser i Asia og i land med direkte flyforbindelse til  Wuhan. Skannerne viser kroppstemperaturen på passasjerene for å se etter symptomer på viruset, slik som feber. Hvor stor grunn har WHO og nasjonale helsemyndigheter grunn til å rope “ulv”?

Smitteraten og dødeligheten i forhold til MERS og SARS er svært lav. De tidligere virusene var på henholdsvis 35 prosent og 14–15 prosent dødelighet, mens dette nye ligger foreløpig kun på rundt 2-3 prosent av de dokumenterte tilfellene. Om det er riktig at mange flere er smittet, betyr det at dødsraten er langt lavere. Offisielt ligger likevel dødsraten godt over en vanlig vinterinfluensa. Dødsraten på vanlig influensa er 0,1 til 0,2 prosent. Om sykdommen muterer, dvs. får nye egenskaper, kan situasjonen raskt endre seg.  

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler