Fortsatt nedgang i Eurosonen

yellow and black star illustration

Den økonomiske nedgangen i eurosonen ble dypere i januar ettersom nye  begrensninger for å dempe spredningen av coronavirus rammet blokkens dominerende tjenesteytende industri hardt.

Tilfeller av Coronaviruset   steg kraftig igjen etter jul, og regjeringer over hele kontinentet har fornyet tøffe begrensninger, klemte fast på det offentlige liv og tvunget  restaurantbransjen og underholdningssteder å lukke dørene. IHS Markits  (PMI), som er sett på som en god guide for den økonomisk helse, falt til 47,8 fra 49,1 i desember. Alt under 50 indikerer en nedgang. «Med sen utrulling av vaksinen  og nye virusstammer som sirkulerer, er det lite bedring i sikte før slutten av 2. kvartal, dvs mai.»

En PMI som dekker serviceindustrien falt til 45,4 fra desember 46,4, men kom høyere enn. En PMI for industrien den 1. februar viste at fabrikkveksten forble robust i begynnelsen av året, men tempoet avtok. Forretningsaktivitet i den tyske tjenestesektoren sank for en fjerde måned i løpet av januar, da en strengere låsing rammet virksomhetene og satte Europas største økonomi på sporet for en nedgang i første kvartal. I mellomtiden avtok aktiviteten i den franske tjenestesektoren, om enn ikke så mye som opprinnelig antatt, og tynget bredere privat virksomhet. Italia og Spania så også tjenesteaktiviteten krympe.

I Storbritannia, som står utenfor EU, har en tredje nasjonal koronaviruslåsing satt økonomien i kurs for en kraftig nedgang tidlig i 2021, men tjenesteselskaper – oppmuntret av fremgang med vaksinasjoner – var sikre på bedre tider. «Deres optimisme er berettiget, gitt at Storbritannias vaksinasjonsprogram går raskt,» sa Samuel Tombs ved Pantheon Macroeconomics.

Eurosoneøkonomien sank med 0,7 prosent i forrige kvartal, viste offisielle data 2. februar, og en Reuters-meningsmåling i januar spådde at det ville ta opptil to år for økonomien å gå tilbake til nivået før COVID-19. Med lokaler stengt, falt etterspørselen etter tjenester overraskende lite. Den nye forretningsindeksen falt til 45,4 fra 46,6, som er bedre enn estimatet på  44,7. Men midt i håp om at vaksinene som rulles ut, vil tillate oss å gå noe tilbake til normalitet, var den generelle optimismen rundt året fremover elastisk. Den sammensatte fremtidige produksjonsindeksen gikk bare ned til 64,2 fra desember 64,5, som var den høyeste siden april 2018.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler