Hva skjer etter 9. mai?

Den spanske statsministeren Pedro Sánchez gjorde det tirsdag 6.april  klart at hans regjering ikke regner med å måtte forlenge den nåværende alarmtilstanden utover 9. mai, når den  utløper. 

Alarmtilstanden ble stemt gjennom i parlamentets underhus  i oktober. Målet var å la landets regionale myndigheter innføre koronavirusrestriksjoner – inkludert portforbud om natten – uten å møte juridiske utfordringer i domstolene. Fra 9. mai vil regionene igjen ha ansvaret for tiltakene de iverksetter, slik det var mellom midten av juni og oktober i fjor, men vil ikke ha all den makten de for øyeblikket har under alarmtilstand. Da den første alarmtilstanden gikk ut i juni i fjor, førte forsøket på å overføre kontrollen av koronavirusrestriksjoner til de regionale myndighetene til en rekke rettssaker, noe som resulterte i en rekke motstridende avgjørelser. Juridiske eksperter frykter at denne situasjonen kan gjenta seg fra mai, gitt at eventuelle grenser for grunnleggende rettigheter som er etablert av regionene, krever juridisk støtte. Med domstolens støtte kan regionene begrense maksimalt antall personer på sosiale møter, både inne og ute.

Den nåværende alarmtilstanden regulerer tre hovedtiltak som begrenser grunnleggende rettigheter: Nattforbud, perimetral lockdown og sosiale møter. I følge regjeringen og de fleste ekspertene som er konsultert av avisen El Pais, er  portforbudet det eneste som er igjen uten lovlig støtte når alarmtilstanden utløper. Hvis en region ønsket å holde den i kraft, kunne de bruke den ovennevnte folkehelseloven fra 1986 og deretter vente på dommernes svar. Det er mindre tvil rundt  de regionale myndighetenes muligheter for å begrense inngangen til og utgangen fra deres territorier, samt begrensninger for maksimalt antall mennesker på gaten eller lukkede rom. Administrasjonene har makten til å lukke grensen til  sine regioner, samt å låse provinser, kommuner og til og med nabolag , slik det skjedde i fjor sommer. Med domstolens støtte kan de også begrense maksimalt antall personer på sosiale møter, både inne og ute.

Andre tiltak som de regionale myndighetene har brukt, for eksempel å stenge det innearealet til barer og restauranter eller suspendere ikke-vesentlig aktivitet, begrenser ikke grunnleggende rettigheter, noe som betyr at de ikke trenger dekning fra alarmtilstanden eller juridisk autorisasjon. Det samme gjelder stenging av offentlige rom som parker, og begrensninger på åpningstider for butikker og hotellsektoren. Regionene kan gjennomføre disse tiltakene uten dommernes velsignelse, selv om enhver avgjørelse selvfølgelig kan ankes for domstolene. Foreløpig har den sentrale regjeringen – en koalisjon av Sosialistpartiet (PSOE) og  Unidas Podemos – ennå ikke kunngjort om den vil vedta lovgivning som vil fastsette felles tiltak for hele landet, slik de gjorde i fjor sommer da slutten av alarmtilstanden ble ledsaget av et dekret vedtatt i Kongressen som etablerte visse generelle aspekter, for eksempel obligatorisk bruk av masker i det offentlige og 1,5 meter sosial distansering.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler