Stiller spørsmål om maskebruk utendørs

Å ha ansiktsmaske utendørs og deretter legge den i lommen når du går inn i en bar, er som å bruke hjelm for å gå en tur og ta den av når du setter deg på motorsykkel. Til tross for dette er det vanlig å se dette paradokset i mange land som Spania, hvor det er obligatorisk å bruke ansiktsmaske utenfor, men det er unntak for innendørs rom som restauranter og kontorer. 

Et økende antall ledende eksperter har begynt å stille spørsmålstegn ved disse motstridende tiltakene, inkludert Marc Lipsitch, leder for Center for Communicable Disease Dynamics ved Harvard University i USA. “Jeg er generelt en hauk om å opprettholde regler med en klar fordel. Utendørsmaskering har bemerkelsesverdige kostnader og egentlig ingen bevis for fordeler, ”skrev han mandag i en melding på Twitter.

Det har vært betydelige data om problemet med koronavirussmitte i et år nå. En studie av 318 koronavirusutbrudd i Kina, utført i begynnelsen av pandemien, fant at 317 fant sted  innendørs . Bare ett av de 318 utbruddene skjedde utendørs da en 27 år gammel mann antagelig fikk coronavirus i en by og snakket utenfor med en person som nylig hadde kommet fra Wuhan, hvor viruset først ble identifisert. Det europeiske senteret for forebygging og kontroll av sykdommer (ECDC) anbefaler bare at masker brukes på trange steder, men “ kan betraktes i overfylte omgivelser. ”I Spania er ansiktsmasker imidlertid obligatoriske, selv om en person går en tur alene i en park. I henhold til gjeldende regler må en maske bæres i alle offentlige rom , uavhengig av om sosial distansering kan respekteres. 6. april ba Madrid folkehelseforening (Amasap) om å få slutt på den “absurde” obligatoriske bruken av ansiktsmasker i utendørsområder.

woman in black scoop neck shirt wearing white face mask

Coronavirus spres hovedsakelig gjennom luften via aerosoler som bygger seg opp som en usynlig sky når en person snakker eller hoster, ifølge ny forskning publisert forrige uke i medisinsk tidsskrift The Lancet . Forfatterne av studien – ledet av lege Trish Greenhalgh fra Oxford University i Storbritannia – sier måten å forhindre smitte på er å: unngå å være innendørs med mennesker fra en annen husstand, øke ventilasjonen, bruke velutstyrte masker i innendørs rom og redusere kapasiteten. «Det er bare nødvendig å ha på seg en maske utendørs når vi driver med anstrengende trening, for eksempel løping hvis vi passerer veldig nær noen, for eksempel på et fortau,» sier Greenhalgh. “For alt annet er det ikke nødvendig å bruke ansiktsmaske utendørs, fordi viruset raskt forsvinner i luften. Men hvis jeg puster inn luften du nettopp har pustet ut , er jeg i fare. ”

Kjemisk ingeniør Martin Bazant, skaperen av et interaktivt verktøy som beregner risikoen for infeksjon, sier at luftoverføringen av viruset i lukkede rom er hovedårsaken til spredning av pandemien. Det er en spesiell dynamikk til coronavirus, der noen positive tilfeller blir superspredere, mens andre ikke en gang sprer seg til personen de deler en seng med hver natt. Bazant påpeker at alle rapporterte massesmitteforekomster har funnet sted innendørs, for eksempel utbrudd av 53 saker i et kirkekor i Mount Vernon, eller de 23 menneskene som ble smittet på en busstur i Ningo, i Kina.   Sannsynligheten for smitte utendørs er minst 20 ganger lavere enn innendørs

 Bazant, som jobber ved Massachusetts Institute of Technology, forklarer at «smitte utendørs har vært ekstremt sjelden, selv i begynnelsen av pandemien, da ingen hadde på seg masker.» Ingeniøren forklarer at når det er utendørs, har luften som pustes ut fra munnen en tendens til å være varmere enn omgivelsene, noe som betyr at den raskt stiger og blåses bort av luftstrømmene. ”En smitte kunne bare forventes når folk er veldig nær hverandre , en meter eller mindre, og snakker ansikt til ansikt, slik det skjedde i Kina i det eneste registrerte tilfellet med overføring utendørs. Og selv da er risikoen mye lavere enn i innendørs rom, «sier Bazant, som legger til at det er på tide å slutte å bruke masker utendørs.

Amerikanske helsemyndigheter ber om at ansiktsmasker skal brukes når de er innendørs og på offentlig transport, men sier at de » kanskje ikke er nødvendige når du er utenfor, borte fra andre eller sammen med mennesker som bor i din husstand.» Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler bare at masker brukes når en sikker avstand på en meter ikke kan opprettholdes. Det siste året har forsker Lidia Morawska ledet den vitenskapelige bevegelsen som overbeviste verdens viktigste helsemyndigheter om viktigheten av luftoverføring i spredningen av coronavirus. Som andre ledende forskere er Morawska også overbevist om at ansiktsmasker ikke alltid er nødvendig når du er ute. «Jeg har alltid sagt at utendørs, når man beveger seg og kan holde en rimelig avstand, er ansiktsmasker ikke nødvendig,» forklarer hun. “For eksempel å gå i parken, løpe, sykle. Vi trenger imidlertid masker utendørs hvis vi er i en mengde eller veldig nær andre mennesker. «

En talsmann fra det spanske helsedepartementet sier at foreløpig “alle sikkerhetstiltak vil fortsette å opprettholdes” – inkludert obligatorisk bruk av ansiktsmasker i offentlige rom, uavhengig av sosial avstand. En helseekspert hevder at det er bedre å ikke risikere å endre reglene før flere av befolkningen er vaksinert mot Covid-19. I Israel kunngjorde for eksempel regjeringen denne uken at ansiktsmasker ikke lenger trenger å brukes utendørs, men bare etter at mer enn halvparten av befolkningen var vaksinert. I Spania har 21% av befolkningen fått minst en dose av Covid-19-vaksinen , men bare 7,6% har fått de to skuddene som trengs for full beskyttelse som tilbys av medisinene Oxford-AstraZeneca, Moderna og Pfizer-BioNTec.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler