Biden sender soldater inn i Syria

man in brown and green camouflage uniform wearing helmet

En stor konvoi av amerikansk militærpersonell dro til Syria på torsdag sammen med hundrevis av tropper rundt 24 timer etter at president Joe Biden tiltrådte og overtok sin øverstkommanderende, rapporterte flere utenlandske medier.

Med henvisning til det syriske statlige nyhetsbyrået SANA rapporterte i24 News at en konvoi på rundt 40 lastebiler og pansrede kjøretøyer «kom inn i det nordøstlige Syria» torsdag støttet av helikoptre. Og mens «andre lokale medier» bemerket at slike forsendelseskonvoier ikke er uvanlige, la SANAs rapport til at ytterligere 200 amerikanske tropper ble kjørt inn i Hasakeh-provinsen også. Rapporten hevdet at de ekstra troppene vil distribueres for å beskytte nærliggende oljefelt på land som støtter kurdisk-kontrollert territorium i det østlige Syria som også sies å være rikt på energiressurser. Den syriske regjeringen ba om umiddelbar tilbaketrekning av amerikanske styrker fra deres land.

«Den nye amerikanske administrasjonen må stoppe aggresjon og okkupasjon, plyndre rikdommen til mitt land, trekke sine okkupasjonsmakter fra den og slutte å støtte separatistiske militser, ulovlige enheter og forsøk på å true Syrias suverenitet, enhet og territoriale integritet,» sier Syrias utsending til FN,  Bashar Jaafari. Urolighetene begynte etter masseprotester i flere arabaske land for et tiår siden, og utviklet seg til konflikt mellom sikkerhetsstyrker og opprørere. Biden, som da fungerte som visepresident under president Barack Obama, støttet oppfordringene til den syriske presidenten Bashar al-Assad om å trekke seg tilbake den gangen, da USA og regionale partnere tilbød støtte til opposisjonen og beskyldte den syriske lederen for brudd på menneskerettighetene.

AV. TOM BJØRNØ

Relaterte artikler